Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спадок у ліквідованому банку – чи є надія отримати свої гроші

Спадкоємці, на відмінну від вкладників, не можуть одразу звернутися за отриманням відшкодування від ліквідованого банку

Фото: bank.com.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Щоб отримати спадок у ліквідованому банку, треба зібрати певні документи

Фото: bank.com.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні останнім часом активно ліквідовують банківські установи. Протягом 18 місяців така доля спіткала вже 5 банків. Українці, яким залишили у спадок кошти на рахунку, не можуть одразу їх забрати, цьому передує складна процедура.

Що робити, розповіли у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.

Вкладники, у випадку ліквідації фінансових установ, мають право звернутися безпосередньо до банків-агентів Фонду для отримання відшкодування. Зі спадкоємцями справа трохи складніша. Спочатку їм потрібно надіслати певний перелік документів у Фонд, зокрема:

  • заяву про виплату відшкодування зі зазначенням фактичної адреси проживання і контактів спадкоємця, повного імені померлого вкладника, назви банку, де залишили спадок;
  • копію ідентифікаційного коду;
  • копію паспорта громадянина України чи іншого документа, який посвідчує особу (завіряти у нотаріуса не потрібно);
  • копію свідоцтва про право на спадщину (обов’язково завірену нотаріусом).

Також варто знати, що у випадку наявності кількох претендентів на спадок гроші поділять у пропорції відповідно до успадкованої частки. У період воєнного стану і протягом 3 місяців після його завершення, якщо в цей час відбулася ліквідація, то всі вкладники – як ФОПи, так і фізичні особи – отримають свої кошти у повному обсязі.

Як вказано на офіційному сайті Національного банку України, під закриття за півтора року потрапили АТ "МЕГАБАНК", АТ "БАНК СІЧ", АТ "БАНК ФОРВАРД", АТ "АЙБОКС БАНК", АТ "АКБ "КОНКОРДˮ.

Чому ліквідували Конкорд

НБУ ухвалив відповідне рішення 1 серпня, після чого Конкорд припинив бути учасником фінансового ринку. Зазначається, що радикальна дія стала вимушеним кроком через систематичні порушення вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Як результат – на фінустанову наклали штраф у розмірі 60,4 млн гривень. Але вкладників запевнили, що ліквідація жодним чином не вплине на їхні заощадження. Всі клієнти банку отримають повне відшкодування від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб включно з нарахованими відсотками.

Загалом у планах Нацбанку перевіряти на порушення законодавства не тільки банки, але й небанківські установи. Особливо це стосується валютного нагляду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяких українців позбавили доступу до банківських карток Revolut. Також ми повідомляли, що в Україні оновили процедуру банкрутства під час війни та розповідав, що змінилось для бізнесу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.