Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Боржники можуть видихнути спокійно: що треба знати про роботу фінансових установ

До ухвалення профільного закону колекторські організації могли дозволити собі активнішу діяльність, але тепер це суворо контролюють

Фото: скріншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінустанови не можуть погрожувати боржникам для повернення кредиту

Фото: скріншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці звикли користуватися послугами банків та мікрофінансових організацій для отримання коштів у борг. На жаль, часто через непередбачувані життєві обставини віддати позику вчасно не вдається. Тоді виникають претензії з боку надавачів, які можуть по-різному діяти для повернення свої коштів.

Журналісти Pro Гроші дізналися в адвоката юридичної компанії Riyako&Partners Миколи Максимова, на що мають право фінансові установи в Україні.

Відколи у 2021 році прийняли профільний закон щодо діяльності колекторських компаній, їхні працівники втратили можливість вдаватися до неблагородних вчинків стосовно боржників. Наприклад, до погроз і залякувань. За діяльністю таких фірм слідкує Національний банк, караючи недобросовісних колекторів скасуванням ліцензії та штрафами.

Загалом організації могли проводити досудову роботу, зокрема:

  • телефонувати клієнтам;
  • висловлювати претензії щодо боргу;
  • лякати судовими позовами;
  • намагатися провести перемовини тощо.

Як уточнив експерт, класичною є ситуація, коли сторони не можуть домовитися мирно. Тоді фінансова установа вимушена звернутися до суду та вимагати стягнення боргу. Але в жодному разі працівники не мають погрожувати людині, залякувати її чи родичів/друзів, телефонувати у пізню годину та ін.

Також табу є поширення конфіденційної інформації про позичальника шляхом розмов із близькими людьми, сусідами, колегами по роботі тощо. Водночас дозволено в телефонному режимі нагадувати про борг, якщо дзвінок здійснено у робочий час. Не заборонено навідуватися додому для проведення конструктивного діалогу та пошуків вирішення проблеми.

Деяким українцям можуть списати борги

Раніше ми розповідали, що 1 грудня 2022 року парламент затвердив правила списання кредитів на нерухомість і транспортні засоби для фізичних осіб, у яких майно було пошкоджено чи зруйновано внаслідок бойових дій. При цьому є необхідним виконання таких умов:

  • нерухомість була єдиним місцем для проживання сім’ї боржника;
  • автомобіль був єдиним транспортним засобом сім’ї станом на 23 лютого 2022 року, плюс він не підлягає ремонту та відновлення, або це є економічно необґрунтованим рішенням;
  • станом на 23 лютого 2022 року борг не може бути простроченим більше, ніж на 7 днів.

Громадяни повинні звернутися з відповідною заявою до кредитора після скасування воєнного стану. Також для успішного списання заборгованості необхідно надати документи, що підтверджують вище вказані умови.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що наслідки можуть бути фатальними і розповідав, що загрожує українцям за несплату кредиту. Також ми повідомляли, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.