Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Боржникам нічого боятись? Чи працюють в Україні колектори

Адвокат розповів редакції сайту Pro Гроші про колекторську діяльність в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Адвокат пояснив, чи законна колекторська діяльність в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У сучасному світі кредити стали чимось звичайним, проте деяких людей спиняє брати позики можливість спілкування з колекторами. Оскільки тривалий час вони асоціювалися з шантажем та залякуваннями. Тому часто українці задумуються щодо того, чи існує досі колекторська діяльність у нашій країні.

Відповідь на це запитання редакція Pro Гроші знайшла завдяки адвокату юридичної компанії Riyako&Partners Миколі Максимову.

Чи законна колекторська діяльність в Україні

Адвокат пояснив, що на сьогодні в нашій країні не існує організацій, які називаються "колекторськими". Є закон, який регулює діяльність працівників таких компаній, що взаємодіють з боржниками та ставлять вимоги щодо повернення кредитних коштів. Таким чином, так звана колекторська сфера діяльності в Україні має законну основу.

Фінансова установа обов'язково повинна мати ліцензію від НБУ, а щодо колекторських компаній, то є відповідний реєстр Нацбанку, і вони мають бути внесені у цей реєстр, – пояснив Микола Максимов.


Здійснюючи колекторську діяльність, компанії мають суворо дотримуватися законодавства України та прав споживачів. Важливо враховувати, що боржники мають право на інформацію про свої борги, можливість розтермінування платежів і захист від будь-якого незаконного тиску з боку колекторів.


До чого може призвести прострочення позики

В житті бувають різні обставини, які можуть призвести до того, що людина невчасно вносить платежі за кредитами. У таких випадках позичальник може стикнутися з наступними наслідками:

  • пеня – її сума обчислюється у відсотках від несплаченої суми за кожен день прострочення;
  • штраф – відсоток обчислюється від суми, яку не внесли, чи інших платежів, які визначені у договорі.

Варто зазначити, що є ще одне поширене покарання – підвищена процентна ставка за кредитом, особливо якщо позичальник не робить платежі протягом трьох місяців.

Раніше ми повідомляли, кому з українців спишуть борги через війну. Також ми писали, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.