Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З кредитами жарти погані: які біди можна накликати простроченою позикою

Банки та інші фінансові установи можуть задіювати до позичальника штрафи у разі прострочення платежів за кредитом

Фото: УНІАН, Ощадбанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки нараховують штрафи та пеню за прострочений кредит

Фото: УНІАН, Ощадбанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні дуже поширеною є практика звертатися до банків чи мікрофінансових організацій за позиками. Але в умовах повномасштабної війни чимало наших громадян втратили роботу й постійне джерело доходу. Це призводить до прострочення обов’язкових платежів за кредитами. У таких випадках позичальники мають право застосовувати штрафні санкції.

Про це йдеться на платформі від НБУ "Гаразд".

Наслідки прострочення для українців, які не виконали умови договору стосовно кредиту, можуть включати:

  • нарахування пені;
  • нарахування штрафу;
  • підвищення процентної ставки.

Будь-які санкцій з боку банку чи МФО повинні прописуватися у паспорті кредиту і договорі. Так обидві сторони попереджають виникнення неприємних ситуацій, що порушують права споживачів і надавачів фінансових послуг.

Пеня та штраф обчислюються по-різному. Перша – у відсотках від суми несвоєчасного платежу за кожен день прострочення. Другий – у відсотках залежно від невнесеної суми чи інших платежів, визначених договором.

Відповідно до закону "Про споживче кредитування" існують деякі обмеження стосовно максимальних розмірів санкцій. Наприклад:

  • сума пені та штрафу не повинна разом перевищувати 50% позики;
  • пеня не може перевищувати 15% суми простроченого платежу;
  • окремо застосовувати два види санкцій за одне порушення заборонено.

"Уявімо, що позичальник оформив кредит на суму 5 000 гривень під 1,7% за день користування. Через прострочення виплат нарахували загальний борг – 60 000 гривень, що перевищує суму позики у 12 разів. У цьому способі є ознаки порушення прав споживача, однак вони стали можливі завдяки кредитному договору", – йдеться на порталі.

Тому у випадку укладення договору, який порушує ваші споживчі права, необхідно скаржитися керівництву фінансової установи або одразу в Національний банк України.

Іншим поширеним видом покарання є підвищення процентної ставки за кредитом. Зокрема, так часто роблять банки, якщо позичальник більше трьох місяців не здійснює платежі за іпотекою. Але це також має бути прописано в документі.

Чи можливе кримінальне покарання для українців

Раніше журналісти Pro Гроші запитували в адвоката юридичної компанії Riyako&Partners Миколи Максимова, що загрожує отримувачам фінансових послуг за несплату кредиту. Як уточнив фахівець, кримінальна відповідальність дійсно може настати, але тільки за ухилення від виконання судового рішення.

"На практиці, за всі роки існування цієї статті, можливо, декілька десятків осіб притягали до відповідальності, коли були докази, що людина має гроші, майно, але навмисно його ховає та не виконує рішення суду про стягнення кредиту", – зауважив адвокат.

Плюс існує таке покарання як виконавчий збір. Його застосовують при відкритому провадженні. Іншими словами, якщо суд постановив стягнути з боржника 200 000 грн по кредиту і рішення було передано виконавчій службі, то вона додатково стягне з відповідача 10% – 20 000 грн. Позбутися такого фінансового навантаження дуже важко.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах" і розповідав, до чого готуватися українцям. Також ми повідомляли, на яких умовах українці можуть взяти іпотеку в ПриватБанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.