Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

5 фінансових помилок, які роблять люди 40+: про що ви навіть не здогадувалися

Експертка стверджує, що ви завжди можете почати вивчати правила керування грошима

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям варто навчитися інвестувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі більшість українців лише вивчають основи фінансової грамотності, адже в школі таких знань нам точно не дали. Однак вміння примножувати гроші стає в пригоді досить часто.

Про це сайту Pro Гроші розповіла практикуюча інвесторка і фінансова консультантка Юлія Бабенко.

Українці не розуміють "правил гри" у світі фінансів

Чи знаєте ви хоча б одного мільйонера в цьому світі, який розбагатів, тільки тримаючи гроші на депозиті у банку? Звісно, ні. Усі відомі вам багатії обов'язково мають свій бізнес та інвестують в нього.

Люди нераціонально використовують свій час

Присвятити хоча б годину навчанню з фінансів точно буде корисніше, ніж дивитись ще одну мелодраму по телебаченню. Вам вже не потрібно чекати своєї черги, коли хтось поверне потрібну книжку у бібліотеку. До усієї інформації усього лише п'ять секунд та один клік.

Більшість не хоче вивчати інвестування

Раніше було прогресивним мати свій комп'ютер та особистий телефон. Зараз такі речі вже стали нашою буденністю. Інша справа стосується інвестицій, які так лякають старше покоління. Але гроші під матрацом ніколи не принесуть вам пасивного доходу, якщо ви не почнете їх інвестувати в різні фінансові інструменти: облігації, акції, etf-фонди.

Не треба тримати усі заощадження в гривні

Уявімо, що у 2018 році ви накопичили 100 000 гривень. Минуло п'ять років, вже 2023 рік, а ви ці гроші так нікуди й не інвестували.

Сумна новина від мене. Інфляція "з'їла" за цей час 55,5% ваших гривневих заощаджень, – говорить експертка.

Не перекладайте на державу відповідальність за своє майбутнє

Ніхто, окрім вас, не попіклується про вашу забезпечену старість. Ніякі капітали не впадуть вам з неба, тільки якщо ви самі не сприяєте цьому. Чи ви справді хочете жити у майбутньому на такі мізерні гроші як державна пенсія?, – каже Юлія Бабенко.

Ніколи не пізно вивчати правила керування грошима. Ви можете це почати робити й у 20 років, й у 60, однак це піде лише на користь вам, додає експертка.

Як стати фінансово незалежним вже зараз

Раніше ми розповідали про три кроки, які вам допоможуть стати фінансово незалежними вже зараз. Більшість українців про них не знають або просто ними не користуються, а дарма.

Завдяки цим порадам ви можете змусити ваші заощадження працювати на вас, а також формуєте власну фінансову подушку безпеки.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

5 секретних джерел доходу

В українців є досить багато варіантів різного виду заробітку. Один з них – держфінансування та програми для бізнесу. Вони є й в Україні, однак працюють лише для бізнесу. В цьому випадку ви повинні мати бізнес-план, приміщення, працювати вже певний період, і тоді зможете отримати кошти на розвиток своєї справи від держави.

Більше читайте за посиланням.

Раніше ми пояснювали, що чекає на біткоїн у 2023 році, а також про те, хто може стати першим отримувачем зарплати у криптовалюті в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.