Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банкрутство відміняється: до кого звернутися, щоб стати гуру фінансової грамотності

Щоб оптимально розпоряджатися своїми фінансами, можна звернутися по допомогу до фахівця-коуча

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хто такий фінансовий коуч і чим він може допомогти

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо не знаєте, як привести фінанси в порядок, найміть спеціального тренера. На відміну від інших фінансових спеціалістів, коучі витрачають більше часу, щоб допомогти клієнтам зрозуміти основи економіки. Наприклад, тренер може проаналізувати податкову ситуацію, але не буде давати рекомендації щодо інвестицій.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто такий фінансовий коуч і кому потрібні його послуги.

Чим займаються представники професії

Фінансовий коуч – це професіонал, який допомагає клієнтам налагодити позитивні стосунки з грошима та залишатися на шляху до досягнення цілей. Наприклад, ви хочете скласти особистий бюджет, запланувати вихід на пенсію, підвищити кредитний рейтинг або зрозуміти потенціал заощаджень.

Коучинг дає уявлення про практики нарощування багатства, які підходять в цих та інших випадках. Спеціаліст допоможе розробити план фінансової незалежності та навчить жити без стресу стосовно грошей. При цьому не потрібно бути бізнесменом чи мати багато накопичених коштів, щоб з’явилася необхідність співпраці з тренером. Можливо, у вас борги, погані звички щодо необдуманих витрат, невелика економічна грамотність – коуч бере на себе роль провідника у світі фінансового бюджетування, планування і заощадження.

Зауважимо, клієнти отримають загальні концепції та основи того, як працює економіка, але коуч – не інвестиційний радник, тож не рекомендує, які акції купувати. У такому випадку знадобиться сертифікований консультант, адже подібні поради виходять за рамки практики тренера.

Як фінансовий коуч може вам допомогти

Почніть з відповідей на кілька простих запитань, які дозволять дізнатися, чи потребуєте ви послуг фахівця.

  1. У вас постійний фінансовий стрес, з яким не знаєте, як впоратися?
  2. Живете без бюджету?
  3. Хочете покращити матеріальне становище, але не розумієте, куди вкласти гроші для досягнення довгострокових результатів?
  4. Маєте погану кредитну історію, яку хочете підвищити?

Якщо відповіли ствердно на будь-яке з наведених вище запитань, консультації принесуть вам велику користь. Не соромтеся просити про допомогу у професіоналів, адже грамотність необхідна людям, які прагнуть свободи. Ставте реалістичні цілі сьогодні, а завтра побачите фінансовий успіх.

Клієнти можуть отримати повний комплекс послуг, ось лише деякі з них.

  1. Створення позитивних здорових звичок щодо фінансових цілей, починаючи від повсякденного управління грошима, закінчуючи довгостроковим плануванням.
  2. Підвищення обізнаності про витрачання коштів, оскільки у багатьох людей не існує поняття бюджету або їм складно дотримуватися розпорядку витрат більше як тиждень.
  3. Заклик діяти, а не лише навчатися. Легко порадити людям, що робити, але важко змусити їх рухатися вперед. Робота фінансового тренера полягає в тому, щоб визначити вашу поведінкову природу та переконати до негайних змін (якщо є така потреба).
  4. Підтримка в емоційному плані. Спеціаліст продовжуватиме співпрацювати з клієнтом у часи слабкості, надаючи роз’яснення чи емпіричну підтримку.

Загалом тренер розкаже про найкращі практики, надасть поради щодо подолання перешкод, допоможе розширити розуміння і методи фінансової свободи. Завдяки навчанню грамотності можна контролювати власні кошти та почуватися впевнено під час прийняття важливих рішень. Розвиток фінансової освіти дозволить вам зосередитися на інших, більш цінних речах у житті!

Як не сплутати коуча з радником

Чимало людей вважають, що тренер і консультант – одна професія, але між цими фахівцями є кілька важливих відмінностей. Зважайте на них при виборі людини, з якою плануєте співпрацювати. Нижче наведені речі, які відрізняють по діяльності фінансового радника і коуча.

Фінансовий коуч:

  • допомагає заощадити гроші;
  • працює з клієнтами, які мають невеликі активи та потребують загальної фінансової допомоги;
  • не має ліцензії на надання консультацій і не може рекомендувати конкретні продукти/послуги;
  • надає основні поради щодо концепції інвестування, але не говорить, як розподіляти активи;
  • може запропонувати заощаджувати гроші на рахунку з високими відсотками, але не радить конкретний банк;
  • зазвичай стягує фіксовану плату за послуги.

Фінансовий радник:

  • допомагає інвестувати, щоб збільшити особисті кошти;
  • працює з клієнтами, які потребують підтримки в управлінні активами;
  • надає варіанти розвитку інвестиційного портфеля для збільшення багатства;
  • стягує комісію на основі відсотка активів під управлінням;
  • часто для початку обслуговування потрібен мінімальний рівень активів.

Кого б зі спеціалістів ви не потребували, знайте, що отримувати консультації з приводу фінансів – це загальноприйнята практика у високорозвинених країнах. Тож не бійтеся зізнатися собі та оточенню, що хочете навчитися керувати й контролювати свої гроші для досягнення майбутньої фінансової незалежності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як навчити дитину фінансовій грамотності. Також ми повідомляли, як змінились фінансові звички під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.