Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заборона на продаж квартир і нові тарифи на електроенергію – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші пригадує найважливіші економічні новини тижня, що минає

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Головні економіічні новини тижня

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, був багатим на різноманітні економічні події, тож не буде зайвим що відбувалось впродовж з 19 по 25 грудня.

Заборона на продаж житла

Українцям планують заборонити продавати нерухомість, яку вони отримають в рамках компенсації за зруйноване під час війни житло. У відповідному законопроєкті, за який депутати Верховної Ради вже проголосували у першому читанні зазначається, що мова йде не лише про ті будинки і квартири, які будуть придбані одразу, а й про ті, які можуть бути збудовані в майбутньому з використанням житлового сертифіката.

Також заборона поширюватиметься на будь-які житлові приміщення, включаючи садові або дачні будинки.

Електроенергія дорожчає

Вже з 1 січня кінцева ціна електроенергії для непобутових споживачів зросте в середньому на 15 коп. за 1 кВт-год.

При цьому, як зазначають у Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), зростання цін на електроенергію для промислових енергоємних споживачів становитиме близько 4 коп. за кВт-год.

Коригування тарифів відбулося насамперед шляхом виділення коштів для операторів електричних мереж на:

  • аварійне відновлення пошкоджених об'єктів електроенергетики;
  • створення аварійного запасу обладнання;
  • закупівлю необхідних для цього товарів та послуг.

Скільки доведеться витратити на новорічну ялинку

Редакція сайту Pro Гроші вирішила перевірити, що з цінами на живі новорічні ялинки на околицях та у центрі Києві наприкінці 2022 року.

Дарницький район

На першій локації продавець розповів нам, що дерев достатньо і їх потроху купують. Так, якщо дивитись на маленькі деревця з підставками, які можна ставити на столи, то їхня ціна від 200 грн до 500 грн. Невисокі сосни до 2 метрів там продають по 400 грн, є ціни й вище. Але це найдешевші варіанти. Ялинки більшої висоти й пишніші коштують від 2 тис. грн.

На іншій локації невеликі сосни коштують від 300 грн. Як пояснив торговець, ці дерева з України, Волинської області. Ялинки середніх розмірів коштують близько 700 грн, висота їхня орієнтовно 2 м. Але є значно вищі дерева, які привезені з-за кордону. Це данські ялинки, ціна яких стартує від 3-4 тис. грн.

Подільський район

На одній із локацій продають лише українські дерева – кримські сосни. Найменші з них також коштують від 400 грн, залежно від висоти й пишності вартість росте до 500-700 грн.

Середні сосни коштують приблизно так само, як і в інших місцях – 500-600 грн. І це українські дерева. А от далі, якщо ви забажаєте купити данську ялинку, то віддати за неї доведеться щонайменше 2 тис. грн. Максимально ціна сягає 4-5 тис. грн.

Нові Starlink для України

Україна домовилася з корпорацією SpaceX Ілона Маска про передачу більше 10 000 нових антен Starlink. Вони допоможуть протидіяти російським повітряним атакам і підтримувати стабільний зв'язок в регіонах країни.

За словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, новий контракт поки не підписаний, але уряди кількох країн ЄС готові розділити оплату.

Що з цінами на пальне

Як стверджує експерт Олександр Сіренко, на паливному ринку з'явилася певна стабільність, що не є дивним, адже, як у всі попередні тижні, майже незмінними залишаються чинники зовнішнього ринку, курсу валют і попиту на пальне в Україні. Зокрема українці продовжують демонструвати постійно високий попит на послуги АЗС, а долар зберігає стандартну позицію.

Ще один важливий чинник — падіння оптових цін під тиском більш дешевого пального. Роль зіграв ринковий чинник – конкуренція, яка дозволяє зберегти високий попит при встановлені меншої вартості на бензин.

Раніше ми розповідали, що за новий вид штрафу з'явився в Україні. Також ми писали, як оплатити покупку банківською карткою, якщо немає світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.