Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нарешті це сталося: що відбувається з цінами на пальне і що чекати через тиждень

За тиждень лопнула одна з трьох ринкових бульбашок, що призвело до значного просідання ціни

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Попит на пальне в Україні стабільно високий, що впливає на ціну

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Перші тижні грудня не принесли водіям хороших новин стосовно цін на пальне. АЗС не втомлювалися піднімати вартість нафтопродуктів, хоча чинники, що впливають на ціноутворення, не давали підстав для цього. Останній тиждень спостерігаються більш позитивні тенденції, зокрема знизилися показники на оптовому ринку.

Яка реальна ситуація на ринку пального і чого чекати від наступного тижня, в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші розповів експерт Олександр Сіренко.

Яка вартість пального 22 грудня

З минулого тижня підвищилися ціни на бензин А-95 та А-95 преміум. Стрибок зафіксували 19 грудня, коли ці види пального подорожчали приблизно на 20 копійок. Дизель стабільно тримається на одному рівні від початку місяця, А-92 також не демонструє негативну тенденцію. Відповідно до даних моніторингового порталу Мінфін станом на 22 грудня ціни на пальне в Україні такі:

  • бензин А-95 преміум – 52,67 грн/л;
  • бензин А-95 – 51,84 грн/л;
  • бензин А-92 – 51,38 грн/л;
  • дизельне паливо – 55,03 грн/л;
  • автомобільний газ – 29,44 грн/л.

Якщо говорити про динаміку вартості, починаючи від кінця вересня вона виглядає наступним чином:

Як стверджує Олександр Сіренко, дійсно можна говорити про певну стабільність на ринку, що не є дивним, адже, як у всі попередні тижні, майже незмінними залишаються чинники зовнішнього ринку, курсу валют і попиту на пальне в Україні. Зокрема українці продовжують демонструвати постійно високий попит на послуги АЗС, а долар зберігає стандартну позицію.

Щоправда, трохи подорожчали нафтопродукти, але не критично: ціна досі зберігається на рівні, нижчому 80 доларів за барель. Відколи Європа встановила санкції на російську нафту, тримається низький зовнішній ринок. Важливо відмітити інше – падіння оптових цін під тиском більш дешевого пального. Роль зіграв ринковий чинник – конкуренція, яка дозволяє зберегти високий попит при встановлені меншої вартості на бензин.

З трьох бульбашок, які надувались, генеруючи додаткову оптову націнку, одна лопнула минулої п’ятниці, 16 грудня. Тоді відбувся аукціон українського виробника пропан-бутану (скрапленого газу), і ціна одразу просіла на понад 10%. Це такий сигнал для всіх ринків.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Дійсно, вже з поточного понеділка оптова ціна на дизель в Україні почала знижуватися. Тим часом заправки не поспішають продавати у роздріб дешевше. Вони, як видно з динаміки, піднімають вартість поступово, причому навіть на так звані преміальні види нафтопродуктів з присадками. За словами експерта, було зафіксовано максимальний показник за літр дизельного палива – 59,99 грн. Відповіді, чому так відбувається, в Сіренка наразі немає.

Водночас почався період акційних пропозицій та програм лояльності, приурочених до новорічних свят.

Всім споживачам пального на АЗС пропонують феєрверк різноманітних акцій, якихось нових заходів по програмах лояльності. Оператори надають великі знижки, дають більше бонусів. Одна компанія каже, що подвоює бонуси, інша дає додаткову знижку 1 грн на кожному літрі, – зауважив експерт.

Олександр Сіренко впевнений, що це є ознакою дуже великих доходів ритейлерів. Адже можливість запропонувати клієнтам знижки, очевидно, не повинна впливати на заробіток, тож це індикатор додаткової націнки.

Що буде з цінами наступного тижня

Експерт говорити, що знижки та акції збережуться найближчим часом. Все більше мереж АЗС почнуть приєднуватися до загального тренду по всіх регіонах держави. Оскільки конкуренція досить висока, ритейлери намагатимуться привабити клієнтів новорічними пропозиціями, будуть дарувати заохочувальні подарунки тим, хто заправився на відносно високу ціну тощо.

Що стосується вартості всіх видів пального, то Сіренко не передбачає їх зниження. Проте за рахунок безкінечних знижок водії фактично платитимуть менше. Велика кількість акцій і програм лояльності взагалі не діяли навесні та влітку, тож АЗС хочуть повернути українцям звичку користуватися бонусами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що сталося з цінами на пальне і що буде через тиждень. Також ми повідомляли, що водіям в Україні можуть спростити оплату штрафів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.