Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пів зарплати за ялиночку: ми дізналися, скільки коштують новорічні дерева у Києві

З 15 грудня у Києві відкрилися сезонні ярмарки з продажу живих ялинок перед Новим роком, і ми вирішили перевірити, як вони працюють і скільки коштують святкові дерева

Фото: Pro Гроші, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Живі ялинки у столиці коштують щонайменше 200 грн

Фото: Pro Гроші, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Попри велику війну, терористичні дії ворога та важкі наслідки бойових дій, українці тримаються з усіх сил і навіть намагаються підтримувати святкові традиції, зокрема, новорічні. З 15 грудня у столиці Києві запрацювали ялинкові ярмарки. Купити живі дерева до свята кияни зможуть до 31 грудня. Проте, чи доступні ціни цього року і що з попитом?

Редакція Pro Гроші вирішила перевірити декілька з таких ялинкових ярмарків у різних районах столиці й розповідає про попит, ціни та пропозиції живих новорічних ялинок наприкінці 2022 року.

Що на околицях


Ще до старту продажів новорічних дерев у Департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА повідомляли, що українські ялинки та сосни будуть везти з Волинської, Івано-Франківської, Хмельницької та Чернігівських областей. Орієнтовно там назвали такі ціни:

  • українська сосна має коштувати від 150 грн за погонний метр;
  • українська ялинка має коштувати від 200 грн за погонний метр.

Майданчики працюють у всіх районах Києва. Проте не всюди багато локацій. Найбільше їх у Дарницькому та Деснянському районах. Найменше – у Печерському і Шевченківському.

Власне з Дарницького району ми й почали та спочатку побували на кількох локаціях поблизу метро Позняки. Обидві не дуже великі, розташовані поруч із дорогою, від метро до них близько 5 і 15 хв пішки.

На першій локації продавець розповів нам, що дерев достатньо і їх потроху купують. Так, якщо дивитись на маленькі деревця з підставками, які можна ставити на столи, то їхня ціна від 200 грн до 500 грн. Невисокі сосни до 2 метрів там продають по 400 грн, є ціни й вище. Але це найдешевші варіанти. Ялинки більшої висоти й пишніші коштують від 2 тис. грн.

Щоправда, за словами продавця, цього року попит трохи менший, ніж торік. Проте покупці є, бо люди прагнуть відчути свято хоча б трохи. Особливо, діти.

У мене дитина, я вже поставив ялинку на Миколая. Не такий попит, але люди купують, а що робити... У людей діти є, їм цікаво, якось треба підняти настрій, має відчуватись Новий рік, – розповів чоловік.

На іншій локації невеликі сосни коштують від 300 грн. Як пояснив торговець, ці дерева з України, Волинської області. Ялинки середніх розмірів коштують близько 700 грн, висота їхня орієнтовно 2 м. Але є значно вищі дерева, які привезені з-за кордону. Це данські ялинки, ціна яких стартує від 3-4 тис. грн.

Що у центрі


Далі ми попрямували у Подільський район. На одній із локацій продають лише українські дерева – кримські сосни. Найменші з них також коштують від 400 грн, залежно від висоти й пишності вартість росте до 500-700 грн. Найдорожчі на цій локації коштують близько 1 100-1 200 грн. Зокрема, за такі ціни можна купити ялинки такі, як на фото:

Продаж новорічних дерев на Подолі
Продаж новорічних дерев на Подолі
Фото: Pro Гроші

Ще на одній локації поруч ціни так само стартують від 200 грн. Наприклад, за стільки можна купити таке деревце:

Продаж новорічних дерев на Подолі
Продаж новорічних дерев на Подолі
Фото: Pro Гроші

Середні сосни коштують приблизно так само, як і в інших місцях – 500-600 грн. І це українські дерева. А от далі, якщо ви забажаєте купити данську ялинку, то віддати за неї доведеться щонайменше 2 тис. грн. Максимально ціна сягає 4-5 тис. грн.

Власне цього року, як і завжди, діє звичайне правило щодо новорічних дерев: чим воно вище і пишніше, тим дорожче доведеться за нього заплатити. При цьому, попри повномасштабну війну, пропозиція є, дерева везуть і продають, тож без новорічного святкового дерева ніхто не залишиться. Тому усі охочі навіть у найскладніші часи мають можливість дотриматись традицій і пробудити хоча б невелике почуття світла і новорічної радості.

Якою буде вартість новорічного столу


Раніше ми розповідали, що інфляція цьогоріч через війну сягнула майже 30%. А відтак вартість новорічного столу також значно зросла.

У Інституті аграрної економіки порахували, що якщо брати середні ціни по супермаркетах України на початок грудня 2022 року, то на родину з чотирьох людей доведеться витратити близько 2 655,17 грн. Такою буде ціна традиційних салатів, м'ясних та рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних та кондитерських виробів і напоїв. Якщо порівнювати з минулим роком, то вартість новорічного столу зросла на 43,9%.

Крім того, ми розповідали, що треба зробити зі своїми фінансами перед Новим роком, щоб привести все до ладу. А також читайте, що перед новим роком треба зробити кожному ФОПу.

А більше про підготовку до Нового року читайте у нашій спецтемі

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.