Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Житло дадуть, але з обмеженнями: які умови чекають на українців, чию нерухомість зруйнували росіяни

Українці, які отримають компенсаційне житло, не зможуть їм розпоряджатися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці не зможуть розпоряджатися компенасійним житлом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують ухвалити законопроєкт про продаж нерухомості, яку українці придбають або збудують в порядку компенсації за зруйноване житло під час війни Росії проти України.

Про це повідомляє вебпортал Верховної Ради.

Заборона на продаж

Законопроєкт передбачає заборону на продаж компенсаційного житла протягом 5 років. Це стосується як квартир, так і приватних будинків. Причому не лише тих будинків та квартир, які будуть придбані одразу, а й тих, які можуть бути збудовані в майбутньому з використанням житлового сертифіката. Також заборона поширюватиметься на будь-які житлові приміщення, включаючи садові або дачні будинки.

При купівлі нерухомості нотаріус зобов'язаний буде одразу накласти заборону на його відчуження протягом п'яти років. Після закінчення п'ятирічного терміну власник житла зможе розпоряджатися ним на власний розсуд.

Громадяни, яким належить компенсація за зруйноване житло, також можуть отримати її у фінансовій формі. Гроші перераховуватимуть на спеціальний рахунок, але при цьому українцям потрібно буде підписати договір про те, що вони більше не претендуватимуть на компенсацію знищеного житла та поступаються правом вимоги щодо цього майна державі.

Яку компенсацію виплачують

В рамках проєкту "Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні" жителі двох громад Запорізької області зможуть отримати матеріальну допомогу.

Першими отримати допомогу у розмірі до 60 000 гривень на відновлення своїх домівок зможуть мешканці Кушугумської та Комишуваської громад. Виплати надаються українцям, які мають при собі два документи:

  • акт про пошкоджене житло;
  • право власності на житло.

Якщо такі документи відсутні, то організація не зможе прийняти заявку на виплату. Також для оформлення знадобляться такі документи:

  • паспорт;
  • ІПН;
  • ІПН членів сім'ї;
  • реквізити IBAN-рахунку.

Раніше ми розповідали, чи можуть українці отримати компенсацію, якщо негода пошкодила майно. Також ми писали, яку компенсацію можуть отримувати українці в Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.