Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рік війни і потрясінь: у МВФ оцінили стан української економіки і дали прогноз на 2023 рік

Наслідки обстрілів Росією української енергосистеми відчуватимуть і у наступному 2023 році

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українська економіка почне повільне відновлення у 2023 році

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У 2022 році економіка через війну пережила одне з найбільших потрясінь за весь період незалежності України. Але, як вважають у МВФ, у річному обчисленні рівень інфляції в Україні поступово зменшиться з 30% наприкінці 2022 року до 22,5% наприкінці 2023 року.

Про це йдеться у прогнозі, опублікованому в Меморандумі про економічну та фінансову політику моніторингової програми МВФ.

Зазначається, що відновлення економіки буде повільним через вплив у першому кварталі 2023 року пошкоджень в енергетичній інфраструктурі.

Щодо реального ВВП, то аналітики у своєму дослідженні оприлюднили незмінний прогноз щодо його падіння на третину у 2022 році та, ймовірно, зростання на 1% у 2023 році.

Тим часом економічна діяльність стане більш активною у наступних кварталах переважно внаслідок державних витрат, тоді як відновлення експорту відбуватиметься поступово, а зростання споживання залишиться слабким.

Що прогнозують у Міністерстві економіки?

Міністерство економіки прогнозує, що наступного року падіння ВВП сягне близько 30%. За словами першої віцепрем'єр-міністерки економіки Юлії Свириденко, попри те, що українська економіка адаптувалася до воєнних умов, через ракетні атаки РФ на енергосистему частина підприємств змушена була призупинити роботу.

"Це свідчить про те, що ми як Міністерство економіки дещо погіршили наші перспективи та, на жаль, повернулися до нашого попереднього прогнозу: до кінця року падіння ВВП може становити 32-33%, навіть 33,5%", – зазначила Юлія Свириденко.

Нагадаємо, у Світовому банку вважають, що українська економіка зросте у 2023 році з 2,1% до 3,3%.Прогнозується також, що ВВП скоротиться на 35%. Хоча у минулому звіті йшлося про падіння на 45,1%.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, скільки найдовше може тривати блекаут в Україні, якщо масовані ракетні обстріли з боку РФ серйозно пошкодять вітчизняну енергоінфраструктуру. Також ми писали, чи реально відремонтувати українську енергосистему після масштабних обстрілів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.