Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще попрацює на користь держави? Що буде з ТРЦ Ocean Plaza після конфіскації

Один із найбільших торгових центрів Києва вже перебуває під управлінням Фонду держмайна, незабаром частку ТРЦ, ймовірно, спробують продати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Фонді держмайна вирішують, що робити з ТРЦ Ocean Plaza

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фонд державного майна (ФДМ) відтепер володіє часткою у торговому центрі Ocean Plaza, що в Києві. Фонду належить 66,65% одного з найбільших ТРЦ столиці.

Як повідомляє пресслужба ФДМ, надалі відбудеться аудит, також фахівці проведуть оцінку вартості активу. Після цього Фонд вирішить, що робити з корпоративними правами.

Розглядається, зокрема, можливість продати Ocean Plaza за ринковою вартістю. Усі отримані від продажу кошти перерахують на рахунок фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії.

Як ТРЦ Ocean Plaza відбирали у росіян

Ще у 2022 році Печерський райсуд столиці наклав арешт на будівлю торговельно-розважального центру. Контрольний пакет акцій компанії, на яку записаний ТРЦ, належав партнеру та товаришу президента Росії Володимира Путіна, російському олігарху Аркадію Ротенбергу.

Згодом судове рішення про арешт було скасоване, але за кілька днів під арешт потрапили корпоративні права компаній-власників ТРЦ. Їх віддали Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Відтоді агентство шукало управителя для отриманих корпоративних прав.

20 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) визнав чинним рішення про конфіскацію активів російського олігарха Аркадія Ротенберга в Україні. Тим часом очільник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що російський олігарх позбудеться усього майна, його передадуть в управління Фонду держмайна.

"Ми попереджали, що російські олігархи заплатять за злочини проти України. У гру входять механізми притягнення росіян до юридичної відповідальності", – підкреслив Арахамія.

Вже 11 квітня 2023 року набуло чинності рішення Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації двох третин у ТРЦ Ocean Plaza, які належали російським власникам.

Оксана Марченко під слідством

У березні суд арештував активи дружини Віктора Медведчука загальною вартістю понад 440 мільйонів гривень. Таким чином Оксана Марченко втратила контроль над промисловими виробництвами в Україні.

У СБУ тоді зазначили, що тепер підприємства не вдасться перереєструвати на підставні особи, а з часом буде можливість передати активи на користь держави.

Раніше сайт Pro Гроші писав, ким насправді виявився президент Мотор Січі Богуслаєв. А ще ми розповідали, хто з російських олігархів більше не володіє майном в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.