Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Конфіскація Ocean Plaza: уряд визначився, що робити з активами росіян

Розповідаємо, що буде з конфіскованою у росіян часткою найбільшого ТРЦ у Києві

Фото: Google, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Стало відомо, що буде далі із ТРЦ Ocean Plaza

Фото: Google, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частку торговельно-розважального центру Ocean Plaza у Києві, яку конфіскувала держава, планують продати вітчизняному або іноземному інвестору на аукціоні. Держава сподівається виручити понад 100 мільйонів доларів.

Про це розповів в інтерв'ю виданню Forbes радник голови Фонду держмайна Олександр Носаченко.

За його інформацією, впродовж наступних двох тижнів уряд передасть частку ТРЦ до Фонду державного майна. Носаченко також розповів, що Ocean Plaza, ймовірно, виставлять на продаж у липні — грудні 2023 року. На думку фахівця, ТРЦ може генерувати до 28 мільйонів доларів прибутку щороку.

"За нашими прогнозами, після стабілізації ситуації в державі з огляду на можливі темпи відновлення економіки чистий орендний дохід в Ocean Plaza у 2026 році може становити від 20 млн доларів за песимістичним сценарієм. Або до 28 млн доларів за базовим реалістично-оптимістичним сценарієм. Для порівняння: ТРЦ у 2021 році заробив майже 30 млн доларів", — розповів Олександр Носаченко.

Як націоналізували ТРЦ Ocean Plaza

Навесні 2022 року Печерський райсуд столиці арештував будівлю торговельно-розважального центру. Контрольний пакет акцій компанії, на яку записаний ТРЦ, належав сімʼї та партнерам друга Путіна, російського олігарха Аркадія Ротенберга.

Наприкінці літа того ж року судове рішення про арешт було скасоване, але за кілька днів під арештом опинилися корпоративні права компаній-власників ТРЦ, які передали Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Відтоді агентство шукало управителя для отриманих корпоративних прав.

Натомість 20 березня 2023 року стало відомо, що Вищий антикорупційний суд (ВАКС) погодив рішення щодо конфіскації активів російського олігарха Аркадія Ротенберга в Україні.

Очільник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що усе майно російського олігарха перейде в управління Фонду держмайна.

"Ми попереджали, що російські олігархи заплатять за злочини проти України. У гру входять механізми притягнення росіян до юридичної відповідальності", – підкреслив він.

Вже 11 квітня 2023 року набуло чинності рішення Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації двох третин у ТРЦ Ocean Plaza, які належали російським власникам.

Раніше ми розповідали, хто ще з російських олігархів позбувся майна через війну в Україні. Також ми писали, який ще бізнес в Україні має зв'язки з РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.