Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще один мобільний оператор під санкціями: чому хочуть конфіскувати активи Київстару

Розповідаємо, чому можуть ввести санкції проти українського мобільного оператора та чи будуть конфіскувати активи Київстару

Фото: УНІАН, Київстар. Колаж: Pro Гроші

Чому мобільний оператор може потрапити під санкції

Фото: УНІАН, Київстар. Колаж: Pro Гроші

Існує висока ймовірність введення санкцій проти одного з найбільших мобільних операторів в Україні. Мова йде про Київстар, в Офісі президента не виключають також можливість конфіскації активів компанії на користь держави.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю Економічній Правді.

"Там зараз відповідні служби вивчають наявність правової ситуації. Я думаю, що є висока ймовірність прийняття санкцій з подальшою конфіскацією цієї компанії", — сказав Ростислав Шурма.

Відповідаючи на питання чи буде конфіскація частковою, заступник голови Офісу президента сказав, що це компетенція юристів. А також, що таке рішення не може бути прийнято ним, чи кимось іншим індивідуально, воно потребує колективного аналізу великої кількості інституцій.

Що кажуть у компанії "Київстар"

"100% Київстар належать глобальному діджитал оператору VEON, яка є публічною компанією, і жоден з її прямих акціонерів не заходиться в санкційному полі США, ЄС чи Великобританії. В розʼясненні Міністерства Фінансів США зазначено, що компанія-власниця 47,8% акцій VEON (люксембурзький інвестиційний фонд LetterOne) не знаходится під санкціями", – пояснили в компанії.

В Київстарі зазначили, що "з лютого 2022 року будь-який вплив представників LetterOne на діяльність VEON обмежена, а діяльністю VEON керує рада директорів, яка складається з незалежних членів ради".

VEON звернувся до суду в Україні з клопотанням про зняття арешту з частки корпоративних прав Київстару, який був накладений згідно рішення Шевченківського районного суду. Наразі Київстар чекає розгляду клопотання.

За що опинився під санкціями lifecell

На думку Служби безпеки України, кінцевими бенефіціарами lifecell є росіяни проти яких В Україні та світі було запроваджено санкції: Андрій Косогов, Михайло Фрідман, Петр Авен. На думку слідства, ці громадяни Росії, через LetterOne можуть володіти акціями турецької компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S, яка є власником української компанії lifecell.

Відповідно, рішенням суду, було накладено арешт на 100% ТОВ "Пейселл", за допомогою якого абоненти поповнюють рахунки, а також на корпоративні права дочірньої компанії турецького холдингу Turkcell — ТОВ "Укртауер", яка є оператором систем внутрішнього покриття у бізнес-центрах, ТРЦ, готелях, а також мобільних вишок.

В Службі безпеки України переконані, що завдяки арешту росіянам не вдасться переписати майно на підставних осіб, та уникнути подальшої передачі активів на користь України.

Які тарифи Київстару більше не доступні абонентам

Представники компанії пояснили, що лінійки тарифів постійно оновлюються адаптуючись під реальні потреби абонентів. Послуги, які втратили популярність архівують, блокуючи можливість підключення нових абонентів до них. З 31 жовтня українці більше не зможуть підключитись до таких тарифних планів:

  • "Домашній";
  • "Домашній регіон";
  • "Домашній Базовий";
  • "ВСЕ РАЗОМ Домашній";
  • "ВСЕ РАЗОМ Сімейний";
  • "ВСЕ РАЗОМ Преміальний".

Лінійка все разом передбачала необмежені дзвінки на Київстар та велику кількість хвилин на дзвінки на інші оператори, безліміт на домашній інтернет зі швидкістю до 100 Мбіт/с, а також трафік для доступу в мережу через смартфон, мегабайти у роумінгу.

Раніше ми писали, чому Київстар вирішив одночасно підняти вартість кількох послуг, а також яка вигідна послуга мобільного оператора діятиме до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.