Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суд арештував активи Київстару: хто з олігархів залишився ні з чим

Під арешт потрапили всі корпоративні права в Україні, що належали російським олігархам з оточення Путіна

Фото: dreamtown.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На всі акції Київстару суд наклав арешт

Фото: dreamtown.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

100% активів ПрАТ "Київстар" арештовані судом. Їх контролювали (не володіли) підсанкційні російські олігархи Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов. Окрім компанії мобільного зв’язку, суд заблокував інші корпоративні права цих людей в Україні. Рішення торкнулося 20 установ.

Про це повідомило видання "Українські Новини", посилаючись на джерела у правоохоронних органах.

Відомо, що три пропутінські олігархи контролювали Київстар через нідерландську компанію VEON Ltd. Це холдингова установа, що надає послуги мобільного і фіксованого зв’язку, а також має контроль над телекомунікаційними активами в деяких країнах СНД, Азії та Африки.

Суд наклав арешт також на частки Київстару в інших компаніях. Наприклад, ТОВ "Хелсі Україна" – інформаційну систему для закладів охорони здоров'я. Саме там міститься інформація про медичні дані українців, які мають декларації з сімейним лікарем. Частка Київстару становить 69,99%.

Загалом Михайло Фрідман, який потрапив під санкції Управління з контролю над іноземними активами Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки, опосередковано володіє групою IDS Ukraine і Сенс Банком. Нещодавно Служба безпеки України повідомила, що під арешт потрапило 20 компаній та фінансово-кредитних установ.

"Ними кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії", – зауважили в СБУ.

Фрідман, Авен та Косогов причетні до фінансування повномасштабного вторгнення, пише пресслужба відомства, тож блокування їхніх активів допоможе попередити "перепис" на підставних осіб. Адже після завершення війни все арештоване майно передадуть Україні для відбудови. Вартість корпоративних прав становить понад 17 млрд грн.

Як у Київстарі прокоментували цю інформацію

Пресслужба мобільного оператора надвечір понеділка, 9 жовтня повідомила, що насправді під арешт потрапили корпоративні права. При цьому там запевнили, що це аж ніяк не порушує операційну діяльність компанії.

"Також хочемо нагадати, що підсанкційні особи не є кінцевими бенефіціарними власниками Київстару, а володіють міноритарними частками. Тому у них відсутні можливості здійснювати вирішальний вплив на управління чи господарську діяльність оператора. Також вони позбавлені дивідендів від діяльності компанії", — йдеться у повідомленні.

Як Фрідмана позбавили системно важливого банку

Раніше ми розповідали, що НБУ ухвалив рішення вивести з ринку АТ "СЕНС БАНК". Причиною такого кроку стало опосередковане володіння установою Фрідманом, Авеном і Косоговим. Саме ці особи були остаточними ключовими учасниками у структурі власності Сенс Банку.

Плюс олігархи підтримали вторгнення Росії в Україні 24 лютого 2022 року, тобто посягнули на нашу територіальну цілісність і суверенітет. Подібні дії негативно впливали на репутацію фінансової установи, тож регулятор вирішив заблокувати участь підсанкційних осіб у її діяльності.

Водночас рішення НБУ не стало загрозою для вкладень українців. Одразу після оголошення про виведення з ринку була запровадження тимчасова адміністрація, яка забезпечила роботу у звичайному режимі. Клієнти мали змогу здійснювати операції та користуватися послугами банку без обмежень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Київстар не боїться втратити клієнтів і розповідав, які послуги вдвічі подорожчають з 1 жовтня. Також ми повідомляли, що користувачам Київстар і Vodafone варто бути насторожі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.