Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції дісталися до ще одного мобільного оператора: за що покарали lifecell

Розповідаємо, що відбувається з українським мобільним оператором та до чого тут РФ

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Акції lifecell арештував суд

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні під санкціями опинився ще один мобільний оператор. Так, крім арешту 100% активів ПрАТ "Київстар", Шевченківський районний суд Києва арештував ще й 100% статутного капіталу lifecell.

Про це повідомляє видання Європейська правда.

У Службі безпеці України вважають, що серед бенефіціарів lifecell є росіяни, проти яких Україна та світ запровадили санкції: Михайло Фрідман, Петр Авен та Андрій Косогов.

За попередніми даними, ця трійця громадян РФ через компанію LetterOne можуть володіти акціями турецької компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S яка, своєю чергою, володіє українською компанією lifecell.

Тож суд наклав арешт на 100% ТОВ "Пейселл", через абоненти lifecell поповнюють свої рахунки, а також на корпоративні права ТОВ "Укртауер" (оператор вишок, систем внутрішнього покриття у бізнес-центрах, ТРЦ та готелях). Остання компанія вважається "дочкою" турецького холдингу Turkcell.

На думку СБУ, завдяки арешту цього майна росіянам не вдасться "переписати" його на підставних осіб, щоби таким чином уникнути подальшої передачі активів на користь української держави.

Що відомо про арешт Київстару

Відомо, що олігархи, які симпатизують Путіну та підтримують повномасштабну війну РФ проти України, контролювали Київстар через нідерландську компанію VEON Ltd.

Це холдингова установа, яка надає послуги мобільного і фіксованого зв’язку, а також має контроль над телекомунікаційними активами на територіях СНД, Азії та Африки.

Заарештованими виявилися й частки Київстару в інших компаніях. Це торкнулося, наприклад, ТОВ "Хелсі Україна" – інформаційної системи для закладів охорони здоров'я. У ній зберігаються медичні дані українців, які уклали декларації з сімейними лікарями. Частка Київстару становить 69,99%.

У lifecell подорожчав популярний тариф

З 21 вересня абоненти платять більше за тариф "Жара Лайт 2022". Так, за 4 тижні користування послугами українці відтепер сплачують 130 гривень, а не 90.

Після подорожчання користувачі цього тарифного плану отримають більше мегабайт для доступу в мережу Інтернет – 20 ГБ. При цьому до 21 жовтня у клієнтів є можливість безплатно змінити пакет "Жара Лайт 2022" на будь-який інший

Роумінг з Євросоюзом

У липні громадянам України в Європі ще рік дозволили користуватися безплатним роумінгом на території Європейського Союзу. Це рішення у липні підтримали 22 мобільних оператори в ЄС та сім – в Україні.

Також повідомлялося, що Європа розробляє план, який допоможе інтегрувати Україну у роумінговий простір Євросоюзу. Наша країна для цього має виконати деякі умови. Наприклад:

  • адаптувати законодавство до умов та законів ЄС;
  • дочекатися ухвалення остаточного рішення Радою Європейського Союзу.

Чому в Україні може подорожчати інтернет

Член правління ІнАУ та директора ТОВ "ПАВУТИНА. НЕТ" Олександр Арутюнян пояснив редакції Pro Гроші, що домашній інтернет для українців подорожчає до кінця року на 12-15%.

При цьому оператори намагаються покращити свої мережі навіть під час війни, тому після подорожчання українці отримають якіснішу послугу.

Раніше ми писали, що Київстар та Vodаfone змінили умови поповнення рахунку. Також ми пояснювали, чому абонентам цих мобільних операторів варто бути насторожі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.