Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для українців в Європі ще на рік продовжили дію важливої послуги – що відомо

Ця послуга дозволить громадянам України, які залишили Батьківщину через війну, підтримувати зв'язок з рідними

Фото: Мінреінтеграції, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для українців в Європі продовжили дію безкоштовного роумінгу

Фото: Мінреінтеграції, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для громадян України, які перебувають в Європі, продовжили дію безкоштовного роумінгу. Українці зможуть користуватися послугами мобільного зв'язку на вигідних умовах ще протягом 12 місяців.

Про це повідомила Європейська комісія.

Так, угода про скасування роумінгової плати для громадян України діятиме ще протягом року. У цей час українці зможуть залишатися на зв'язку з рідними.

Домовленість погодили 22 мобільні оператори в Європейському Союзі та сім – в Україні. Вони вирішили продовжити угоду та підтримувати взаємне зниження тарифів для транскордонних дзвінків.

"Орган європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) стежить за впливом угоди. Останні дані показують, що вона виявилася ефективною, дозволивши операторам надавати доступні дзвінки через кордони", – йдеться в повідомленні.

Коли запрацює безкоштовний роумінг з ЄС

На сайті Єврокомісії також йдеться про паралельну підготовку до інтеграції України в роумінговий простір ЄС. Як відомо, у квітні 2023 року Комітет асоціації Україна-ЄС ухвалив її пропозицію про приєднання України до правил ЄС щодо роумінгу.

Далі потрібно буде виконати ще два кроки:

  • повністю привести українське законодавство у відповідність до законодавства ЄС;
  • дочекатися ухвалення остаточного рішення Радою Європейського Союзу.

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповідав, що українське законодавство у сфері роумінгу має бути погоджено з європейським до 24 квітня 2024 року. Після того, як будуть завершені усі процедури, вартість дзвінків до Євоопи для українців знизиться. А під час поїздок до ЄС не потрібно буде змінювати українські SIM-картки.

Загалом після впровадження безплатного роумінгу на постійній основі Roam like at home українці зможуть користуватися мобільним телефоном у будь-якій із 27 країн ЄС, а також Ісландії, Ліхтенштейні та Норвегії без додаткових платежів.

Як зараз працює роумінг для українців

Щоб підключити доступний роумінг, українцям, які перебувають у Європі, не потрібно нічого робити. Достатньо лише оплачувати свій тарифний план.

Якщо оплата здійснюється вчасно, тоді послуга активується автоматично. Після цього можна безкоштовно здійснювати дзвінки як до України, так і навпаки.

Раніше ми писали, що Київстар оновив послуги для деяких клієнтів. Також ми розповідали про те, як дізнатися, що ваш телефон прослуховують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.