Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Користувачам Київстар і Vodafone варто бути насторожі? Що вигадали аферисти

Насправді, аби не стати жертвою шахраїв, українцям потрібно дотримуватися простих правил безпеки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї крадуть гроші українців

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти ніколи не перестають вигадувати нові схеми, а тому українців попередили про нові шахрайства. Зараз вони націлені на користувачів Київстар та Vodafone і намагаються заволодіти персональними даними людей.

Про це розповів експерт з кібербезпеки Сергій Тихоміров.

Схема полягає в наступному, жертві надходить дзвінок нібито від співробітника мобільного оператора. Той повідомляє, що термін дії SIM-карти жертви минув і тому йому необхідний код із текстового повідомлення, який зараз має надійти людині.

Після того, як шахрай отримує код, він може зайти в особистий кабінет вашого мобільного оператора, аби налаштувати переадресацію на інший номер. Тобто, якщо до вас буде телефонувати банк, то завдяки переадресації шахрай може отримати дані для входу до вашого онлайн-банкінгу або доступ до електронної пошти тощо.

Саме тому у таких випадках не варто нікому повідомляти СМС- коди, які приходять вам на телефон.

Аферисти наживаються на фінансових проблемах

Відколи українцям почали нараховувати грошову допомогу від держави, активізувалися злочинці, які обманом крадуть кошти. Наприклад, створюють фішингові (підроблені) сайти, зовні дуже схожі на портал "Дія". Людей, які потребують фінансової підтримки, підштовхують до реєстрації, щоб оформити допомогу.

Виходить, що як тільки особа клікне на посилання та заповнить активні поля, тобто введе персональні дані, необхідні для призначення коштів, ця інформація потрапить до рук зловмисників.

Разом з цим аферисти можуть отримати доступ до банківських рахунків, звідки знімуть всі кошти та ще й відкриють кредити. Повернути втрачене у більшості випадків неможливо.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Як захистити свої гроші на картці

Раніше ми вже писали про те, що насправді аби не стати жертвою шахраїв, потрібно дотримуватися простих правил безпеки:

  • не тримайте PIN-код картки разом із самою карткою, його потрібно знати напам’ять;
  • не розголошуйте PIN-код і CVV2-код своєї платіжної картки третім особам. Ігноруйте запити надати цю інформацію навіть від працівників банку або представників правоохоронних органів;
  • регулярно змінюйте PIN-код картки. Але робити це потрібно через перевірений банкомат, який розташований всередині відділення банку.

Про інші лайфхаки читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші вже вам розповідав про те, що в Україні вигадали нову схему шахрайства для ВПО. Також ми писали, як українців дурять із квартирами. Більше про фінансові афери читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.