Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перевіркам бути: які податкові зміни чекають підприємців вже з 1 жовтня

Розповідаємо, до чого готуватися ФОПам та які перевірки проводитимуться вже незабаром

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бізнесу повернуть податкові перевірки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів України ухвалив законопроєкт, який передбачає скасування мораторію на проведення податкових перевірок під час воєнного стану. При цьому проводитимуться вони виключно за наявності безпечних умов.

Про це йдеться в законопроєкті №10016.

Даним законопроєктом пропонується внести зміни до Податкового кодексу та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування".

Таким чином відповідні зміни передбачають, що з 1 жовтня 2023 року відновлюється проведення документальних (планових та позапланових) податкових перевірок, які були заборонені до завершення воєнного стану в Україні.

Раніше Верховна Рада ухвалила законопроєкт про повернення довоєнної системи оподаткування, який набув чинності з 1 серпня поточного року. Зокрема частково був скасований мораторій на проведення податкових перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне), грального бізнесу та фінпослуг.

Які податки мають сплатити ФОПи у вересні

Розмір єдиного податку залежить від того, на якій групі перебуває ФОП. Оскільки в Україні скасували пільгову ставку у розмірі 2% для підприємців на 3 групі, вони повернулися до довоєнної ставки, а саме – 5%. Загалом розміри податку виглядають таким чином:

  • 1 група – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму) навіть за відсутності доходів;
  • 2 група – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати) незалежно від прибутку;
  • 3 група – 5% від суми місячного доходу.

При цьому право на несплату єдиного податку мають лише ті підприємці, які зареєстровані на територіях ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

Як Зеленський ставиться до ФОПів, які не сплачують податки

За словами президента Володимира Зеленського, українці, які хочуть отримати право на потужний голос і зміни всередині держави, не можуть відмовлятися від податкових зобов’язань. Ба більше, нечесно прикриватися допомогою ЗСУ для відтермінування чи повного уникнення сплати податків.

Він також наголосив, що бізнесу потрібно допомагати країні поповнювати бюджет, адже 100% податків, які були отримані від підприємців, йдуть на забезпечення потреб Сил безпеки та оборони.

Раніше ми розповідали, яка різниця між ПП і ФОП та що краще обрати для бізнесу. Також ми писали, з яким проханням ФОПи звернулися до Зеленського. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.