Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПи звернулися до Зеленського з проханням – чим незадоволені підприємці

Зеленського просять переглянути зміни для підприємців, які повинні почати діяти з 1 жовтня

Фото: Pexels, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Зеленського закликали змінити закон про РРО

Фото: Pexels, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили рішення повернути штрафи за торгівлю без касових апаратів. Зміни почнуть діяти вже з 1 жовтня. Однак представники бізнесу не в захваті від такого рішення і закликали президента Володимира Зеленського змінити "закон про РРО".

Про це йдеться у петиції, розміщеній на сайті Офісу президента.

Автор петиції просить ініціювати зміну закону про касові апарати. Вони вважають, що документ "безнадійно застарів" та не відображає реалій сучасного бізнесу. А також, на думку підприємців, податківці можуть трактувати цей закон на власний розсуд.

Водночас мета петиції – не скасувати обов’язковий РРО (реєстратор розрахункових операцій) для бізнесу, а внести зміни в законодавство.

"Закон про РРО було прийнято, коли сфера приватного бізнесу не була такою поширеною, не було таких розвинених клієнт-банків, сервісів дистанційних оплат, онлайн-торгівлі з дропшипінгом, служб доставок з їх післяплатою і т.д. Навіть бізнес, який використовує РРО з 01.01.2022р, не знає точно, як і коли робити чеки, бо Закон про РРО неймовірно застарів", – пояснила авторка петиції.

Вона попросила змінити визначення "розрахункова операція", яку потрібно проводити через РРО. Авторка петиції закликала не вважати розрахунковими операціями приймання коштів продавцем через посередників у вигляді:

  • клієнт-банків;
  • платіжних сервісів;
  • фінансових установ.

Також розрахунковою запропонували не вважати операцію, яку здійснюють за відсутності фізичного контакту продавця і покупця у місці реалізації товарів (послуг).

Петиція вже набрала 10,68 тисячі голосів із 25 тисяч необхідних.

Хто не повинен встановлювати РРО

У законодавстві передбачені винятки. РРО необов'язково встановлювати підприємцям, які займаються продажем води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів.

Також виняток стосується осіб, які займаються реалізацією гарячих страв і безалкогольних напоїв у їдальнях навчальних закладів. Реєстратор не потрібен підприємцям, які продають проїзні, перевізні документи та білети державних лотерей. Звісно, у пристроях не мають потреби ФОПи, які не проводять готівкові розрахунки за отримання товарів (послуг).

Сюди ж відносять підприємців 2-4 груп на єдиній системі оподаткування, які продають вроздріб товари на території сіл. Проте вони зобов'язані вести розрахункові книжки.

Раніше ми писали про те, що Зеленський різко висловився про деяких ФОПів. Також ми пояснювали, на які суми будуть штрафувати за торгівлю без касових апаратів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.