Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкові канікули для ФОПів: що робити підприємцям, які не можуть платити ЄП

Розповідаємо, що робити підприємцям, які перебувають на 1 або 2 групі єдиного податку, але не мають змоги сплачувати ЄП

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть оформити податкові канікули і не платити ЄП

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У серпні фізичним особам-підприємцям на 1 та 2 групі потрібно обов’язково сплачувати єдиний податок. Відтепер це зобов’язання не добровільне. Але досі багатьом бізнесам важко покривати ЄП, якщо вони тимчасово припинили ведення діяльності та не мають доходів. В такому випадку рішення – скористатися правом на податкові канікули.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

До серпня підприємці могли тримати на паузі діяльність та одночасно не платити єдиний податок. Відтепер це право анулювали. Тож навіть за відсутності доходів необхідно кожного місяця витрачати суму, визначену в межах своєї групи.

Але існує 2 варіанти уникнення зайвих витрат. Перший – подати заявку на податкові канікули. Це означає звільнення на один місяць від сплати ЄП. Але важливо встигнути оформити канікули до настання 1 числа того місяця, коли необхідне відтермінування. Тобто станом на серпень підприємці можуть подати заявку про податкові канікули вже у вересні.

Другий варіант – із жовтня перевестися на 3 групу оподаткування, де підприємцям дозволено не покривати ЄП за відсутності доходу. І згодом, коли ведення діяльності відновиться і з’явиться можливість виконувати це зобов’язання, можна знову змінити групу на попередню.

Що варто знати ФОПам, які хочуть оформити податкові канікули

Як зауважив Михайло Смокович, його особисті спостереження продемонстрували сумну статистику: ФОПи не слідкують за успішністю опрацювання заявки контролюючим органом. Тобто особа може відправити документ про оформлення відтермінування ЄП, а його не підтвердять. Людина вважатиме, що на місяць звільнена від податкового зобов’язання, а насправді ні. Як результат – заборгованість.

Щоб такого не сталося, потрібно обов’язково перевірити інформацію в Електронному кабінеті платника. Алгоритм дій такий:

  • авторизуватися на порталі за допомогою свого КЕП;
  • зайти в розділ "Стан розрахунків з бюджетом";
  • обрати 2023 рік;
  • клікнути на рядок з кодом 18050400 – єдиний податок з фізичних осіб;
  • знайти суму по даті сплати під кодом операції 17 з таким текстом: "Зменшено єдиного податку 1.2 групи (відпустка)".

Якщо повідомлення немає, потрібно телефонувати до контролюючого органу та запитувати, в чому причина. Завжди є ймовірність, що про заяву забули чи пропустили.

Що змінилося для ФОПів з 1 серпня

Раніше ми розповідали, що відбулися певні зміни в податковому законодавстві. Зокрема з 1 серпня скасували спрощену систему оподаткування для ФОПів 3 групи – їх автоматично перевели зі ставки 2% на ставку 5% єдиного податку.

Також повернулися штрафи за несвоєчасне подання звітності, відсутність декларацій, протермінування по сплаті та ведення діяльності без реєстратора розрахункових операцій. Водночас остання зміна запрацює тільки з 1 жовтня, до того часу всі порушення, вчиненні з 24 лютого 2022 року, не підлягатимуть санкціям.

Втім хороша новина для бізнесу – єдиний соціальний внесок залишився добровільним. Тобто його можна сплачувати за власним бажанням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що борги перейдуть у спадок і розповідав, які податкові обов’язки треба виконати після смерті ФОПа. Також ми повідомляли, як розрахувати річний ліміт доходів після переходу на 5%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.