Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ФОПів чекають зміни у вересні: що буде з податками і деклараціями

Розповідаємо, які податкові зобов’язання чекають на підприємців у вересні та про які зміни варто знати бізнесу

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Податкові обов'язки ФОПів у вересні

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У вересні деякі ФОПи повинні сплатити єдиний податок, подати звітні декларації, попіклуватися про встановлення касового апарату тощо. Після ухвалення податкового законопроєкту №8401 більше не діють пільги для підприємців 3 групи. Але з’явилися інші зобов’язання, невиконання яких призведе до штрафів.

Сайт Pro Гроші розповідає, що буде з податками у вересні та які зміни вже стали звичною справою для бізнесу.

Які податки платять ФОПи у вересні

Розміри єдиного податку залежать від перебування на конкретній групі. Нагадаємо, що підприємці на 3 групі вже з 1 серпня перебувають не на ставці 2%, а на 5% чи іншій системі, якщо подали відповідну заяву. Розміри ЄП такі:

  • 1 група – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму) навіть за відсутності доходів;
  • 2 група – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати) незалежно від прибутку;
  • 3 група – 5% від суми місячного доходу.

Зауважимо, якщо підприємці не мають змоги заплатити єдиний податок (стосується 1 та 2 груп), то існує можливість оформити податкові канікули та на місяць відтермінувати витрати. Але щоб у вересні працювала відстрочка, заяву про канікули потрібно було подати ще у серпні. Хто цього не зробив, має заплатити відповідні суми.

Нагадаємо, що право не сплачувати ЄП мають лише ті представники бізнесу, які зареєстровані на територіях ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

Терміни сплати податків і подання звітності

Всі ФОПи зобов’язані вчасно подавати декларації в контролюючий орган і сплачувати податки. Коли існували пільги для 3 групи, підприємці виконували ці обов’язки кожного місяця. У вересні вже встановлюється квартальний звітний період. Отже, терміни сплати для кожної групи такі:

  • 1 група – до 20 вересня 2023 року;
  • 2 група – до 20 вересня 2023 року;
  • 3 група – до 20 листопада 2023 року за 3 квартал.

Також платникам на 3 групі 5% потрібно до 9 листопада подати звітну декларацію за 9 місяців 2023 року, тобто не пізніше 40 календарних днів, які слідують за останнім днем звітного кварталу.

Терміни сплати єдиного соціального внеску

Підприємці досі мають змогу за бажанням покривати ЄСВ, але повинні розуміти, що за відсутності щомісячних платежів не отримуватимуть страховий стаж. Сума для всіх груп ФОПів становить 1 474 грн/міс. і сплачується щоквартально до 20 числа наступного місяця за кварталом або кожного місяця авансовими внесками до 20 числа.

Тобто один платіж дорівнює 1 474 грн, а квартальний – 4 422 грн.

Водночас з 1 серпня 2023 року до скасування воєнного стану діє мораторій на проведення документальних перевірок щодо єдиного соціального внеску.

Ставлення Зеленського до сплати податків

Раніше ми розповідали, що президент України Володимир Зеленський різко висловився щодо деяких підприємців, які не сплачують податки. Він зауважив, що українці, які хочуть отримати право на потужний голос і зміни всередині держави, не можуть відмовлятися від податкових зобов’язань.

Щобільше, є нечесним прикриватися допомогою Збройним силам для відтермінування чи повного уникнення своїх обов’язків.

"Якщо навіть у сплачуванні податків я знаходжу баланс: щось плачу, щось не плачу, десь кажу, що я допомагав Збройним силам, тому не сплатив податки – це нечесно. Нечесно сьогодні прикривати будь-які свої кроки допомогою Збройним силам", – констатував Зеленський.

Тож він звернувся до представників бізнес-середовища із закликом не прикриватися армією і допомагати країні поповнювати бюджет. Адже 100% податків, отриманих від підприємців, йдуть на забезпечення потреб Сил безпеки та оборони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ФОПи звернулися до Зеленського з проханням і розповідав, чим незадоволені підприємці. Також ми повідомляли, що потрібно зробити після переходу з 2% на стару групу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.