Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський різко висловився про деяких ФОПів: чим незадоволений президент

Президент назвав нечесними спроби бізнесу та підприємців прикриватися допомогою ЗСУ, щоб не сплачувати податки

Фото: скріншот, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Зеленський призвав бізнес сплачувати податки чесно

Фото: скріншот, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський звернувся до представників бізнес-середовища з закликом не прикривати будь-які свої кроки фінансовою підтримкою Збройних сил України. Мова про невиконання податкових зобов’язань і постійний пошук балансу, де сплатити, а що можна пропустити.

Про це очільник держави розповів в інтерв’ю Наталії Мосейчук під час загальнонаціонального телемарафону.

У серпні внесли зміни до податкового законодавства, які скасували деякі пільги для бізнесу. Це може стати приводом для підприємців шукати обхідних шляхів, як не сплачувати податки. Але, на думку Зеленського, українці не мають права уникати цих зобов’язань. Адже 100% податків, які надходять до бюджету від бізнесу, витрачають на забезпечення потреб Сил безпеки та оборони.

При цьому від деяких суб’єктів діяльності можна почути виправдання, чому вони не сплачують податки: бо фінансово допомагають ЗСУ. Але такими діями не можна прикривати небажання виконувати свій обов’язок як ФОПа, ПП тощо.

"Якщо навіть у сплачуванні податків я знаходжу баланс: щось плачу, щось не плачу, десь кажу, що я допомагав Збройним силам, тому не сплатив податки – це нечесно. Нечесно сьогодні прикривати будь-які свої кроки допомогою Збройним силам", – констатував президент України.

І додав, що підтримка наших бійців повинна бути волею і бажанням, адже вони захищають всіх українців, у тому числі – їхній бізнес. Плюс розуміючи, що на плечах не висить тягар податкової заборгованості чи ухилення від сплати, можна отримати право на потужний голос і зміни всередині держави.

Що робити підприємцям, які не можуть сплачувати ЄП

Звісно, в Україні не всі підприємці мають змогу вчасно та в повному обсязі покривати єдиний податок. Адже хтось призупинив діяльність і не отримує дохід, водночас не бажаючи закривати ФОП в очікуванні кращих часів.

В такому випадку існує можливість оформити податкові канікули. Вони дозволяють законно пропустити один місяць та звільнитися від податкового зобов’язання. Для цього потрібно лише написати заяву в контролюючий орган. Але необхідно перевірити, чи схвалили документ у податковій:

  • авторизуватися в Електронному кабінеті платника за допомогою КЕП;
  • відкрити розділ "Стан розрахунків з бюджетом";
  • обрати поточний рік;
  • клікнути на рядок з кодом 18050400 – єдиний податок з фізичних осіб;
  • знайти текст "Зменшено єдиного податку 1.2 групи (відпустка)".

Його наявність означає, що заяву успішно прийняли. Зауважте, звільнення від сплати єдиного податку встановлюють на наступний місяць.

Раніше сайт Pro Гроші писав про реструктуризування податкового боргу та розповідав, що загрожує українцям у разі несплати. Також ми повідомляли, що потрібно зробити ФОПу після переходу з 2% на стару ставку ЄП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.