Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мають усе компенсувати! Як українцям повернути гроші, якщо на пошті загубилася посилка

Розповідаємо, якого важливого правила мають дотримуватися українці перед відправленням посилки на пошті

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, як отримати компенсацію за втрачену посилку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ні для кого не секрет, що на пошті можуть загубити посилку клієнта. Але одна справа, коли загубилася, наприклад, якась листівка за 10-20 гривень, а інша — коли губиться щось цінне та потрібне.

У Національній комісії, яка регулює сфери електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку (НКЕК), розповіли, як клієнту отримати компенсацію за втрачену на пошті посилку.

Як повернути гроші за посилку

Основне правило, про яке мають знати усі українці — перед відправкою обов'язково вказувати оголошену цінність своєї посилки. Тоді 1% від оголошеної цінності відправлення додається до базового тарифу.

Наприклад, якщо ви відправляєте посилку у 250 грамів зі столиці до Львова за тарифом "Укрпошта стандарт", а оголошену цінність встановлюєте на рівні 500 гривень, тоді відправка коштуватиме: 42+5=47 гривень.

"Якщо таку посилку загублять, тоді оператор повинен відшкодувати збитки у розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення, вартості послуги поштового зв’язку та штраф у розмірі 50% вартості послуги", — зазначають у НКЕК.

Тобто, якщо ваша посилка, яку ви оцінили у 500 гривень, не доїхала до Львова, оператор має відшкодувати:

  • 500 гривень — цінність посилки;
  • 52,5 гривні — за вагу та страхування;
  • 26,25 гривні — 50% штрафу.

Тобто загалом за втрачену посилку клієнт має отримати компенсацію у розмірі 578,75 гривні.

Регулятор також зазначає, що у тарифах деяких поштових операторів одразу включене страхування. Тому, якщо посилку загублять або пошкодять, клієнту виплатять компенсацію згідно з розміром оголошеної вартості — саме від неї нараховуватиметься вартість страхування та залежатиме кінцева ціна доставки.

Існує також практика, коли оператори вартість страхування посилок вносять у ціну доставки. Застрахувати дорожчі посилки обійдеться ще у 0,5% від оголошеної вартості.

"Важливо чесно вказувати оголошену цінність поштового відправлення. А також уважно обирайте оператора поштового зв’язку та вивчайте його тарифи, враховуйте усі ризики та механізми компенсації", — порадили українцям у НКЕК.

На Укрпошті нові правила відправлення посилок

Зміни стосуються одразу двох послуг національного поштового оператора. Так, відправляти послуги в рамках послуг "Укрпошта Експрес" та "Укрпошта Стандарт" можна, якщо:

  • будь-яка сторона посилки не перевищує 200 см;
  • розмір кожної з двох будь-яких сторін посилки має становити ≥ 10 см;
  • сума довжини, ширини та висоти посилки має бути ≤ 250 см;
  • гранична маса відправлення не перевищуватиме 30 кг.

Оновлені правила стосуються й послуги "Укрпошта Документи". Детальніше про це можна прочитати у нашому матеріалі.

"Автосписання" на Новій пошті

Мова про те, що поштовий оператор самостійно списуватиме гроші з картки клієнта. Так оплата буде більш безпечною. Щоб скористатися цією послугою, клієнту потрібно:

  • Завантажити мобільний додаток Нової пошти й авторизуватися.
  • У в особистому кабінеті обрати пункт "Банківські картки".
  • Додати картку та визначити її основною.

Після цього вам більше не доведеться розплачуватися за послуги у відділенні, адже гроші автоматично списуватимуться з вашого банківського рахунку.

Раніше ми розповідали, за яких умов клієнт може не отримати компенсацію за пошкоджену на пошті посилку. Також ми писали, що станеться з посилкою, яку не встигнуть забрати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.