Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знову бензиновий маятник: які ціни на пальне перед новорічними святами

Попри нафтове ембарго, ціни на паливо в Україні не падають, а зовсім навпаки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість пального стабілізувалася перед новорічними святами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні очікують падіння цін на бензин і дизель, оскільки для цього існують передумови, як от падіння світових котирувань і формування резервного фонду на випадок енергетичної кризи.

Оновлені дані щодо вартості палива опубліковані на порталі Мінфін.

Як показує динаміка цін на бензин, дизельне паливо та автомобільний газ, тенденція підвищення розпочалася 18 листопада. Відтоді вартість поступово збільшується в діапазоні кількох десятків копійок. Водночас експерти говорять, що ситуація на міжнародному ринку повинна відбитися на показниках на українських АЗС. Мова про встановлення ембарго на російську нафту і граничну вартість за барель ресурсу.

Станом на 13 грудня середні ціни на пальне в Україні дорівнюють:

  • бензин А-95 преміум – 52,27 грн/л;
  • бензин А-95 – 51,62 грн/л;
  • бензин А-92 – 51,30 грн/л;
  • дизельне паливо – 54,97 грн/л;
  • автомобільний газ – 29,41 грн/л.

В Україні немає проблем з наявністю пального на заправках. Складніша ситуація в областях, окупованих Росією, тоді як на підконтрольній території будь-які види можна придбати у необмеженій кількості. Бензин А-92 частково постачається на АЗС Донецької, Луганської, Сумської й Херсонської областей, А-95 є в наявності у всіх регіонах, крім Луганського.

Дизель продають у всіх мережах АЗС: найдорожче постачають на Херсонщині – 56 грн за літр, найдешевше на АЗС мережі Укр-Петроль – 52 грн за літр.

Що буде з цінами найближчим часом

На встановлення цінових показників впливають різні чинники, зокрема стабільність долара, вартість нафти, а також міжнародні котирування. Директор групи компаній Prime Дмитро Льоушкін говорить, що не варто очікувати зниження цін на пальне протягом двох тижнів, до закінчення поточного року. Коли настане період святкувань, попит зменшиться, що відіб'ється на ціні.

Не варто боятися дефіциту бензину, адже весняна криза навчила постачальників формувати резервні фонди, створювати запаси й контролювати наявність усіх видів пального на заправках. Не виключено, що траплятимуться локальні проблеми, але подібне нерідко відбувалося до повномасштабної війни.

Зростання ціни на 50 копійок чи гривню – це ситуативний процес, через який немає потреби хвилюватися споживачам. Збільшуючи вартість, трейдери виграють час для перевезення нових партій пального й укладання угод з експортерами.

Раніше сайт Pro Гроші писав про лайфхаки з підручних засобів для зимового водіння. Також ми повідомляли, що водіям в Україні спростили ПДР, і розповідали, кого торкнулося оновлення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.