Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям в Україні спростили ПДР: що змінилося і кого торкнулося оновлення

Зміни допоможуть збільшити безпеку на дорогах і покращать видимість

Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили правила використання проблискових маячків

Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення стосовно змін у правилах дорожнього руху з 9 грудня. Передбачається, що водії деяких транспортних засобів можуть не звертатися до територіального органу з надання сервісних послуг МВС для встановлення проблискових маячків.

Про це повідомив представник Верховної Ради у КМУ Тарас Мельничук в Telegram-каналі.

Як уточнив політик, на засіданні уряд вирішив скасувати для українців потребу отримати спеціальний дозвіл на проблискові маячки оранжевого кольору. Проте постанова стосується не всіх водіїв. Обмеження зняли лише для спеціального транспорту, автомобілів спецпризначення.

Плюс встановлення і використання маячків тепер доступні без затвердження для учасників дорожньо-експлуатаційних служб і машин з розпізнавальним знаком "Діти". Як уточнив Тарас Мельничук, з 9 грудня це питання більше не потребує погодження з територіальним органом з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ. Для водіїв всіх інших автомобілів правила залишаються незмінними.

У теорії рішення допоможе збільшити безпеку на дорозі завдяки покращенню видимості. Водії спецтранспорту почнуть активніше використовувати проблискові сигнальні маячки, бо відтепер позбавлені бюрократичних вимог, які затримують отримання спеціального дозволу.

Інші зміни для власників автомобілів

З 14 грудня водіям в Україні дозволили не здійснювати процедуру експертного дослідження під час реєстрації чи перереєстрації транспортного засобу. У деяких випадках отримання висновку МВС є обов'язковим при купівлі-продажі машини, але наступні операції можна проводити без нагальної потреби експертизи:

  • реєстрація нового ТЗ;
  • зміна анкетних даних власника у свідоцтві про реєстрацію;
  • зняття з обліку/вибракування транспортного засобу;
  • перереєстрація автомобіля після встановлення газобалонного обладнання;
  • перереєстрація через заміну/втрату номерного знаку або закріплення індивідуального номера;
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію після 01.09.2019;
  • отримання/повернення реєстраційних документів для виїзду за кордон;
  • отримання/повернення тимчасового реєстраційного талона;
  • перереєстрація після встановлення/зняття світлових сигнальних пристроїв;
  • реєстрація з переходом права власності за договором фінансового лізингу.

Також з 14 грудня українці можуть відмовитися від пластикових документів тобто свідоцтва про реєстрацію та водійського посвідчення. Можна замовити єПосвідчення або єСвідоцтво, які матимуть ідентичну з фізичними документами цінність. Тобто носити пластикові бланки більше не буде необхідності, а перевірка електронних аналогів здійснюватиметься через всебічне опрацювання інформації, наявної в базі даних.

Як уточнив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів податкової та митної політики Данило Гетманцев, Україна – четверта у Європі, яка має цифрові документи з такою ж юридичною силою, як їх пластикові аналоги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли при реєстрації авто не треба звертатися до експерта. Також ми повідомляли, як обміняти водійське посвідчення під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.