Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знають далеко не всі водії: за яке популярне порушення ПДР загрожує штраф

Чимало водіїв нехтують вимогами щодо попереджувальних сигналів, тож наштовхуються на штрафи

Фото: УНІАН, Шпальта. Колаж: Pro Гроші

За яке порушення водіїв можуть оштрафувати

Фото: УНІАН, Шпальта. Колаж: Pro Гроші

Не всі власники транспортних засобів знають, що в Україні визначені чіткі вимоги щодо роботи зовнішніх світлових приладів. За неправильну експлуатацію водіям загрожує штраф у розмірі 510 грн.

Про це йдеться у частині 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Всі транспортні засоби обладнані передніми та задніми світловими покажчиками поворотів. Пункт 6.1.5 ДСТУ 3649:2010 встановлює, яким кольором мають сигналізувати ці прилади – лише жовтим. Не червоним, що часто можна зустріти на українських дорогах. Вимогу та відповідальність за її порушення ввели в дію у 2017 році.

Тож якщо під час дорожнього руху автомобіль зупинить патрульна поліція за невідповідні колірні показники повороту, водій отримає штраф у розмірі 510 грн, адже він використовує попереджувальні сигнали з порушенням вимог відповідних стандартів.

Зазначимо, що в Україні червоні "поворотники" не є рідкістю. Річ у тім, що велика кількість автомобілів імпортована зі Сполучених Штатів Америки, де всі транспортні засоби обладнані саме червоними світловими приладами. Громадяни, які купують машини, не замислюються над заміною, бо не знають правил дорожнього руху, тож можуть натрапити на санкції.

За що невдовзі можуть виписати штраф

В уряді приготували законопроєкти про встановлення в Україні адміністративного покарання за деякі порушення. Мова про зимові шини та перевезення тварин в автомобілях невідповідним способом. Щодо першої вимоги, то ініціатори пропонують заборонити водіям їздити на літній гумі у період з 1 листопада по 31 березня щороку, пояснюючи зміни тим, що саме взимку трапляється найбільше аварій, спровокованих поганим маневруванням і недостатнім зчепленням з дорогою. За порушення українців каратимуть штрафом у розмірі 340 грн.

Автори другого законопроєкту намагаються встановити правила транспортування тварин в автомобілях. Часто власники невеликих домашніх улюбленців перевозять їх на колінах, що може стати причиною аварії. Тож нардепи хочуть зобов’язати водіїв возити тварин у спосіб, що не заважає керуванню транспортним засобом.

За перше порушення розмір штрафу становитиме 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 510 грн. Якщо водія вдруге зупинять за аналогічне порушення, йому доведеться сплатити вже 850 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як швидко перевірити борги за порушення ПДР. Також ми повідомляли, як заправляти авто, щоб не довелося витрачати гроші на ремонт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.