Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Має знати кожен водій: як заправляти авто, щоб не довелося витрачати гроші на ремонт

Розповідаємо, чому автомобілі завжди потрібно заправляти лише якісним пальним

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як неякісне пальне шкодить автомобілю

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські водії після повномасштабного нападу Росії витрачають серйозні гроші на пальне, адже воно здорожчало. Однак можна витратити ще більше грошей на ремонт автівки, якщо заправити її неякісним паливом.

Про це пише видання "Wheel news".

Йдеться про імпортні автомобілі на дизелі, які можна помітити й в Україні. Зазначається, що система очищення вихлопних газів призначена лише для палива з екологічними стандартами Євро-5 та Євро-6. Тобто, вона дуже чутлива до палива Євро-3, яке цілком законно продається на АЗС в Україні.

Що може статися з автомобілем

Якщо заправляти сучасну автівку низькоякісним дизпаливом — це виведе з ладу форсунки, які або не піддаються ремонту, або не передбачають можливості розібрати їх.

А ще мікрочастинки, які пройшли через паливний фільтр, у потоці пального під тиском 2000 бар можуть перетворитися на мікроболіди та спровокувати інші поломки.

Взимку ситуація з дизелем погіршується: сучасні дизельні автомобілі не можна заправляти літнім дизпаливом, адже в ньому високий вміст парафінів.

Для моторів Common Rail підходить пальне лише низької в'язкості пального, тому коли до бензобака потрапить некондиційне пальне з низьким цетановим числом, то сучасний високоефективний дизель може просто не запуститися в "мінусову" погоду.

Ба більше, неякісний дизель здатен призвести до перегрівання форсунків, їхнього плавлення й звуження розпилювачів.

Паралельно у зв'язку з використанням дизпального стандарту Євро-3 засмічується сажовий фільтр. Тим часом сірка, що є у низькосортному дизельному паливі у високих дозах, може вивести з ладу каталізатор.

Що з цінами на бензин на українських АЗС

Станом на четвер, 16 лютого, найдорожча вартість палива зафіксована у Херсонській та Луганській областях – по 51 грн/літр. Найдешевше можна заправитися бензином – по 47,5 гривень за літр – одразу в низці областей:

  • Волинській;
  • Житомирській;
  • Івано-Франківській;
  • Львівській;
  • Рівненській;
  • Сумський;
  • Хмельницькій.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як перевірити якість бензину, використавши папір. Також ми писали, як змінились вподобання покупців авто під час блекаутів.

Детальніше про ціни на пальне читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.