Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок пального в Україні – що буде з цінами на АЗС після повернення довоєнних податків

Оператори АЗС намагаються знайти рішення, яке дозволить утриматися від суттєвого підвищення цін

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні очікується подорожчання пального

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні через повернення довоєнних податків на пальне вже у перший тиждень липня ціни на дизель та бензин на АЗС зросли. У середньому їхня вартість збільшилась на 3-4 грн/л.

Про це повідомив аналітик профільного видання "НафтоРинок" Олександр Сіренко.

Що відбувається з ринком пального

Аналітик розповів, що від 30 червня середня ціна дизпалива в опті зросла на 5,2% (+2,00 грн/л) до 40,22 грн/л ($904/т без податків). При цьому в перший тиждень липня в порівнянні з минулим місяцем зменшилися темпи надходження імпорту.

В кінці першого тижня липня ціни на АЗС перестали рости та не перетнули відмітку в 50 грн/л.

Проте, за прогнозом експерта, на цьому тижні національні оператори спробують підвищити вартість до 49,99 грн/л. Так вони протестують, чи будуть українці купувати бензин по такій ціні.

Сіренко зазначив, що після активного імпорту скрапленого газу перед поверненням ставки ПДВ до 20%, на початку липня імпортери зменшили обсяги поставок палива майже вдвічі до 1,8 тис.тонн на добу.

"За останні два дні середня роздрібна ціна на LPG зросла на 27 копійок за літр, до 23,23 гривні за літр. Загалом протягом минулого тижня (3-9 липня) спостерігалося поступове масове підвищення цін на всіх автозаправних станціях. За перший місяць липня середня ціна зросла на 6,7%, або 1,47 грн/л", – зазначає експерт.

Оператори АЗС знайшли спосіб уникнути подорожчання

Засновник групи компаній "Прайм" Дмитро Льоушкін зазначив, що зараз на ринку палива відбувається заміщення дешевшого ресурсу, закупленого ще в червні, дорожчим ресурсом, який трейдери ввозять в Україну після повернення довоєнних податків.

Він зазначив, що на цьому та наступному тижнях очікується підвищення цін на максимум 1-2 гривні. За його словами, щоб подорожчання не було таким сильним, оператори АЗС корегують свій маркетинг. Тому на деяких заправках українцям не варто чекати на знижки, які були раніше.

"Якщо раніше для таких оптових клієнтів ОККО та WOG давали знижку на дизпаливо до 9 грн/л від стели, то зараз це 6 грн/л", – розповів бізнесмен.

Бізнесмен стверджує, що саме зменшення маркетингу допомогло операторам уникнути суттєвого підвищення цін.

Які ціни на бензин в Україні

Станом на 10 липня, за даними сайту Мінфін, середня вартість пального становить:

  • Бензин А-95 преміум – 49,97 грн/л.
  • Бензин А-95 – 47,90 грн/л.
  • Бензин А-92 – 45,14 грн/л.
  • Дизельне пальне – 46,86 грн/л.

Динаміка змін цін на пальне в Україні
Динаміка змін цін на пальне в Україні
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Зазначимо, що автомобільний газ на українських заправках коштує 23,39 грн/л.

Що відомо про повернення довоєнних податків на пальне

З 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на рівень, що був до війни. Згідно з законом №7668-д, ставки податку на додану вартість (ПДВ) на нафтопродукти зростуть з 7% до 20%. Акцизний збір на бензин складе 213 євро за тисячу літрів, а на дизельне пальне — 139,5 євро. Проте акцизний збір на зріджений газ залишиться незмінним і становитиме 52 євро.

Раніше ми повідомляли, що на українських заправках може зʼявитися нове пальне. Також ми писали, що українцям варто готуватися до змін принципів торгівлі вживаними автівками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.