Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За "неправильні" права загрожують чималі штрафи – на яку суму можна збідніти

Штраф можна отримати не тільки за водіння без документів, але й за керування авто іншої категорії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які штрафи прив'язані до водійського посвідчення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водіям в Україні загрожують чималі штрафи за відсутність відповідного посвідчення. Адже згідно з законодавством людина повинна мати при собі три документи, як от техпаспорт, страховку та права.

В яких випадках загрожують санкції, визначено в Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Водночас відсутність водійського посвідчення може диктуватися різними причинами. Наприклад, документ легко забути вдома, за що також передбачено штраф, але невеликий. Тоді як керування транспортним засобом після позбавлення прав тягне за собою сильніше покарання. Також часто трапляється, що людина водить машину не тієї категорії, на яку видано посвідчення.

Отже, штрафи поділені на такі категорії:

  • водіння без прав, чинність яких підтверджується електронною базою даних – 425 гривень;
  • керування автомобілем без актуального посвідчення – 3 400 гривень;
  • водіння машини не тієї категорії, на яку видано права – 3 400 гривень;
  • керування не тією коробкою передач (наприклад, авто має механічну трансмісію, а документ видали тільки для машин з автоматичною КПП) – 3 400 гривень;
  • штраф водієві, який пустив за кермо людину без прав чи без посвідчення потрібної категорії – 3 400 гривень;
  • керування транспортним засобом під час терміну позбавлення прав – 20 400 гривень плюс збільшення часу заборони на 5 років.

Зауважимо, через 15 днів після оформлення протоколу відповідальність подвоюється, якщо штраф вчасно не сплатити.

Покарання можна оскаржити

Якщо водій не погоджується з рішенням патрульної поліції та виписаним протоколом, він може звернутися до суду, повідомивши про помилкове покарання. Варто не баритися і клопотати про оскарження протягом 10 днів після отримання штрафу, інакше можуть виникнути труднощі з прийняттям прохання на розгляд.

Обов’язково мати деякі підтверджувальні документи, зокрема сам протокол, письмове пояснення водія про деталі ситуації, а також письмові покази свідків події. Звернення приймають в управлінні поліції, прокураторі та адміністративному суді.

Який штраф точно треба оскаржити

Все частіше патруль зупиняє автомобілі через наявність на лобовому склі тріщин. Поліцейські складають протокол і виписують 340 грн штрафу. Але ці дії не є правомірними, оскільки тріщина не входить у перелік технічних несправностей, що забороняють експлуатацію машини.

Тобто патруль не має підстав застосовувати диспозицію ч.1 ст.121 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Такий протокол потрібно одразу оскаржувати, адже обставини складання не відповідають вимогам закону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які поліцейські провокують водіїв, щоби виписати штраф. Також ми повідомляли, як водіїв можуть незаконно засудити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.