Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Великі штрафи та позбавлення прав: як водіїв можуть незаконно засудити

Водія змусили заплатити штраф і відібрали права, хоча процес освідування проходив з порушеннями

Фото: УНІАН, НБУ, Дорожній адвокат. Колаж: Pro Гроші

Поліція використовує драгер, заборонений в Україні

Фото: УНІАН, НБУ, Дорожній адвокат. Колаж: Pro Гроші

Чималу кількість водіїв в Україні могли звинуватити у водінні напідпитку незаконно, адже освідування (процес огляду тіла людини для визначення фізичного стану) здійснювався з серйозними порушеннями.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін.

Він виявив цікаві деталі випадку, що стався на Чернігівщині. Там водія автомобіля зупинила патрульна поліція та звинуватила у пересуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Щоб зафіксувати це документально, було застосовано освідування за допомогою спеціального приладу – драгера "Алкофор-505".

Але, як з’ясувалося, цей пристрій не є медичним виробом і не зареєстрований на території України. Тобто, відповідно до інструкції Кабінету Міністрів щодо проведення огляду водія, використання такого приладу органами влади заборонено. Фахівець дізнався про порушення після подання офіційного запиту в Державну служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Причому на долученому до справи відео зафіксовано, що водій попросив представників Національної поліції надати сертифікат відповідності приладу, але отримав відмову. Тож інформацію та докази направили у Городнянський районний суд Чернігівської області, який замість закриття справи викликав лікаря для з’ясування клінічних ознак сп’яніння. Незрозуміло тільки, чому в якості фахівця обрали окуліста.

Мільйонні штрафи виписали незаконно

"Уявіть цю маячню: стан сп’яніння встановили за допомогою незареєстрованого драгера, а з’ясовують клінічні ознаки щодо стану водія в окуліста… Там працює ціла доїльна машина: з водіїв стягнуто мільйони, а місцевий та апеляційний суди все покривають", – зауважив адвокат.

Як результат – з українця стягнули штраф у розмірі 17 000 грн та забрали водійське посвідчення терміном на рік. Роман Сімутін подав скаргу до Чернігівського апеляційного суду, її прийняли, але засідання провели без присутності позивачів. Тобто повістку нібито відправили, хоча адвокат її не отримав. Чому запрошення не дійшло, суд не розбирався.

Власне, засідання визнало рішення Городнянського суду правомірним, тобто не скасувало штрафні санкції та позбавлення прав, незважаючи на докази стосовно застосування незареєстрованого драгера. "А потім суд виправдовується, мовляв, якщо закрити справу, то всі інші постанови, винесені протягом останніх років також доведеться скасувати, а це – мільйонні платежі від водіїв, які доведеться повертати, та визнання своєї помилки", – констатував Роман Сімутін.

Єдиний вихід з ситуації, що склалася, на думку фахівця, – публічний розголос, який дасть поштовх до викриття та зупинення корупційної схеми.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який штраф треба не оплачувати, а оскаржувати. Також ми повідомляли, що розоритися через порушення ПДР реально, і розповідали, які штрафи загрожують водіям в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.