Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі можуть обміняти посвідчення водія за один день: як це зробити

Українцям в Польщі потрібно особисто прийти у ДП "Документ" у Варшаві та принести фізичне посвідчення, яке потребує заміни

Колаж: Pro Гроші

Голови СЦ МВС і ДМС розповіли, як українцям обміняти водійське посвідчення у Варшаві

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну до Європейського Союзу виїхало чимало біженців. У багатьох із них протягом цього часу з'явилися проблеми з посвідченням водія. Раніше процедуру обміну можна було здійснити лише в Україні, проте Польща стала першою державою, яка це змінила.

Подробиці розповіли начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик та голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко на спільному брифінгу 22 вересня.

Представники цих відомств повідомили, що українці відтепер мають змогу обміняти національне посвідчення без потреби повертатися в Україну. Сьогодні таку послугу надають лише у Польщі, більше того – у єдиному місті, Варшаві.

Водії зі своїм запитом повинні особисто прийти у відділення державного підприємства "Документ", принести фізичне посвідчення та забрати новеньке протягом одного робочого дня. На цьому наголосив Микола Рудик: людина отримає готове посвідчення у день звернення.

Як повідомили у службі, процедура створена саме для обміну, а не відновлення, тобто тільки при наявності фізичного документу на руках, який потрібно надати адміністратору ДП "Документ" у Варшаві. Якщо власник його втратив або документ викрали, доведеться звернутися до сервісного центру МВС на території України.

У яких випадках посвідчення водія потребує оновлення

Існують конкретно визначені ситуації, при яких варто замінити наявне водійське посвідчення:

  • якщо документ більше непридатний для користування, він зіпсований або дані не читаються;
  • якщо власник змінив персональні дані – прізвище, ім'я, по батькові або ж стать;
  • у випадку особистого бажання власника;
  • якщо закінчився термін дії.

Алгоритм обміну виглядає наступним чином: працівник сервісного центру отримує заяву від клієнта, після цього заповнює визначену форму та відправляє її на розгляд у відділення МВС до Києва. Українська служба розглядає заявку та підтверджує або ж скасовує її. У разі підтвердження адміністратор у Варшаві друкує нове посвідчення і видає клієнту одразу.

Зрозуміло, що на подібну послугу буде чимало охочих, оскільки Варшава є пунктом дислокації українців, які не просто планують залишитися у Польщі, а й продовжують свій шлях в інші країни Європейського Союзу.

У планах Державної міграційної служби та МВС зробити доступною подібну послугу в Кракові, Гданську і Вроцлаві, а надалі – в таких країнах як Німеччина, Чехія, Туреччина тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що біженців з України зобов'язали сплачувати податки в ЄС. Також ми повідомляли, що українців в Австрії чекає зміна виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.