Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям загрожують штрафи у кілька тисяч – за які порушення доведеться платити

Штрафи розповсюджуються на порушення правил використання номерних знаків

Колаж: Pro Гроші

На автомобілістів очікують нові штрафи за порушення використання номерних знаків

Колаж: Pro Гроші

З 29 жовтня набули чинності зміни в Кодексі України про адміністративні правопорушення та ЗУ "Про дорожній рух". Вони стосуються неправильного використання номерних знаків і передбачають нові штрафи за порушення.

Про це повідомив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький на сторінці у Facebook.

Кодекс України доповнився статтею 121-3 "Порушення вимог законодавства щодо використання номерних знаків транспортних засобів", а в законодавство внесли зміни стосовно відповідальності за порушення. Стаття розбита на три частини, кожна з яких уточнює, які ситуації підпадають під санкції та скільки доведеться заплатити за неуважність водіям транспортних засобів.

Відповідно до першої частини статті 121-3 КУпАП накладається штраф у розмірі 1190 грн, якщо людина вестиме автомобіль з:

  • знаком, який не належить цьому транспорту або не є виготовленим згідно встановленого зразка;
  • знаком, який закріплений у неправильному місці чи встановлений з порушеннями;
  • перевернутим чи неосвітленим номерним знаком;
  • знаком, який закривають собою інші предмети, навіть якщо вони прозорі;
  • покриттям на ідентифікаційній табличці, що ускладнює прочитання інформації;
  • забрудненим номерним знаком, що не дозволяє чітко прочитати символи на табличці з відстані 20 метрів;
  • без номерного знаку.

Що передбачають друга та третя частини статті

Дещо більший штраф – у розмірі 2550 грн – накладається на водія транспортного засобу, якщо він керує чи експлуатує автомобіль, на якому незаконно встановлено номерний знак деяких українських структур, представництв, організацій, консульств тощо. До списку включено Збройні Сили України, Національну гвардію, Національну поліцію, Державну прикордонну службу, Державну службу з надзвичайних ситуацій, Державну спеціальну службу транспорту, Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації тощо.

Якщо водія притягнули до адміністративної відповідальності по частині другій статті 121-3 КУпАП, але він протягом року періодично повторював незаконне привласнення номерних знаків вищевказаних структур і відомств, то на нього накладуть штраф у розмірі 5100 грн, а також додатково позбавлять права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців.

Нагадаємо, необхідність посилити адміністративну відповідальність за порушення порядку використання номерних знаків виникла після 6 жовтня поточного року, коли Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7365.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Lotus презентував потужний електрокросовер. Також ми повідомляли, що ще одна автомобільна компанія йде з російського ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.