Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила для пішоходів в Україні можуть змінитися – кому загрожують штрафи

У Верховній Раді пропонують на законодавчому рівні внести зміни в правила дорожнього руху

Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть запровадити штрафи для пішоходів

Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону, який пропонує штрафувати пішоходів за пересування в темний час доби без світловідбивних елементів на одязі.

Відповідний законопроєкт з'явився на сайті парламенту.

Проєкт закону вніс в Раду депутат від "Слуги народу" Володимир Крейденко.

Так, автори документу пропонують штрафувати пішоходів, які пересуваються вночі або в умовах недостатньої видимості без світловідбивних елементів. Штраф дорівнюватиме розміру трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто 51 гривні.

"Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, пересування ними проїзною частиною або узбіччям у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості без використання світлоповертальних елементів (стрічки, наклейки, жилету тощо) або одягу, який має світлоповертальні елементи, невиконання інших правил дорожнього руху – тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", – йдеться в документі.

Збільшення ДТП

Перший заступник департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький в ефірі 1+1 розповів, що через слабке освітлення вулиць в Україні побільшало ДТП.

Лише з 10 до 23 жовтня загинув 51 пішохід, зокрема, 38 із них – у темний час доби. Це більш ніж на 25% більше, ніж за два попередні тижні.

У поліції закликали українців не забувати носити світловідбиваючі елементи на одязі на рівні тулуба, щоб вони були в полі зору водія. Що стосується дітей, то їм світловідбиваючі елементи слід кріпити на голову та плечі.

Що заборонено пішоходам у Польщі

Українцям у Польщі нагадали про необхідність використання світловідбивних елементів та безпечне пересування на дорозі. Місцеві правоохоронці почали посилене чергування з жовтня і воно триватиме до кінця року. Несприятливі погодні умови та короткий світловий день роблять пішоходів на дорозі малопомітними для водіїв. Тому носіння світловідбивних елементів у Польщі стало обов'язковим.

Сума штрафів за порушення правил безпечного пересування на дорозі варіюється від 100 до 2 тисяч злотих (близько 745-15 000 гривень).

Штраф 100 злотих можна отримати за перехід дороги без світловідбиваючого елемента в темний час доби за межами населеного пункту.

Штраф 300 злотих передбачений для пішоходів, які користуються мобільними телефонами на дорозі.

Штраф 2000 злотих загрожує пішоходу за вихід на рейки, коли опускається або вже опустився шлагбаум. Аналогічне покарання і для тих, хто виходить на дорогу чи залізничну колію, коли горить червоне світло.

Раніше ми писали про те, який тип авто втрачає популярність серед українців. Також ми пояснювали, коли треба перевзувати авто у "зимові" шини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.