Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям варто підготуватися до нових цін – скільки коштує пальне в Україні 6 березня

Експерти стверджують, що насправді формування цін на українському ринку пального залежить від багатьох факторів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можна придбати будь-який вид пального

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські водії вже могли помітити чимале здешевіння пального на українському ринку. Ціни на бензин, газ чи дизель змінюються ледь не щодня. Експерти запевняють, що вартість може падати й далі.

Про це свідчать дані порталу Мінфін.

6 березня середня вартість різних видів палива в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 49,26 грн/л (-0,041%);

  • бензин А-95 – 47,52 грн/л (+0,042%);

  • бензин А-92 – 46,56 грн/л (+0,065%);

  • дизельне пальне – 49,27 грн/л (-0,324%);

  • автомобільний газ – 23,49 грн/л (-0,761%).

Якщо ви проживаєте на підконтрольній території України, то тут можна купити будь-який бензин, а також дизель чи автогаз. З цими видами пального проблем немає і не буде найближчим часом.

Однак зовсім інша ситуація на сьогодні в тимчасово окупованих населених пунктах. Наприклад, у Луганській, Донецькій та Херсонській областях не завжди можна придбати бензин А-95 преміум та А-92.

Які ціни на пальне будуть у березні

Раніше ми вже писали про те, що формування цін залежить від багатьох факторів. Зокрема від ситуації на світовому ринку та обсягів запасів в Україні. Щодо першого, то вартість нафтопродуктів впала, враховуючи санкції, накладені на експорт з Росії. У березні мало що зміниться, тож на вітчизняний ринок жодного впливу не буде.

По-друге, "у першій половині лютого постачання пального були чималі, а от попит – не таким великим". Тому в березні утворилися надлишки ресурсу, які потрібно розповсюджувати поміж споживачів. "Дорожчати бензин чи дизель не будуть. Немає на це причин", – говорить аналітик консалтингової компанії "НАФТОРИНОК" Олександр Сіренко у коментарі сайту Pro Гроші.

Пальне на українському ринку може дешевшати й далі. Згодом різниця становитиме 4 грн для дизелю та 3 гривні для бензину. Детальніше про ситуацію з пальним в Україні ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Як перевірити якість бензину

Також ми вже писали про те, як ви самостійно можете перевірити якість пального. Про етапи тесту детально ви можете прочитати у нашому матеріалі. Однак після перевірки можуть бути такі результати:

  • якщо папір після випаровування залишився білим, значить, нічого небезпечного у зразку немає;
  • жирний слід говорить про вміст гасу та масляних сумішей у складі;
  • якщо аркуш стане кислотного кольору, щось не так із присадками;
  • якщо крапля стала кулькою, то це свідчить про наявність води.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що розоритися через порушення ПДР реально, та розповідав, які штрафи загрожують водіям в Україні. Також ми повідомляли, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.