Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям сильно спростили важливу процедуру – яка послуга доступна в "Дії"

Українці можуть відмовитися від пластику та залишити лише цифровий аналог документа – водійських прав

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Дії тепер можна подати заявку на обмін водійського посвідчення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В мобільному додатку "Дія" з’явилася нова послуга – заміна водійського посвідчення. Відтепер здійснити процедуру можна онлайн, не виходячи з дому, лише натиснувши кілька кнопок у смартфоні.

Про це повідомили в Міністерстві цифрової трансформації.

Водії з різних причин замінюють посвідчення. Наприклад, вони втратили пластиковий документ або пошкодили його. Також це роблять у випадку зміни персональних даних (прізвища, ім'я, по-батькові, статі) та закінчення терміну дії. Нарешті, ніхто не забороняє відмовитися від фізичного посвідчення і залишити тільки цифрове, яке повністю відповідає вимогам і визнане на рівні з пластиковим документом.

Раніше для здійснення заміни було необхідно особисто з’явитися в сервісний центр Міністерства внутрішніх справ, але тепер подати заявку можна дистанційно. Причому, замовляючи послугу в "Дії", не потрібно додавати медичну довідку про придатність до керування транспортними засобами.

Отже, треба спершу оновити застосунок, щоб функція з’явилася, а потім виконати наступні кроки:

  • відкрити меню "Послуги" та обрати пункт "Заміна посвідчення водія";
  • натиснути на пункт, який відповідає вашій причині заміни посвідчення;
  • обрати тип документа – лише цифровий чи фізичний і цифровий;
  • обрати сервісний центр, де потім вам видадуть посвідчення;
  • підписати заяву.

Важливо встигнути оплатити послугу протягом 10 хв, інакше заявка автоматично анулюється. Залишається очікувати на запрошення до СЦ чи на сповіщення в додатку про готовність водійського цифрового посвідчення.

Більше спрощень для водіїв

У серпні українці матимуть можливість реєструвати новий автомобіль безпосередньо в автосалоні. Тобто після покупки власнику не доведеться їхати до сервісних центрів МВС, щоб отримати там номерний знак і свідоцтво про реєстрацію, оскільки ці ж послуги надаватимуть салони продажу транспортних засобів.

Спочатку представники автосалону повинні від імені клієнта подати заяву відповідно до договору купівлі-продажу. Також треба зібрати й подати документи, без яких реєстрація машини неможлива. Наостанок залишається сформувати засобами Єдиного державного реєстру транспортних засобів довіреність на перереєстрацію, яку має підписати покупець електронним підписом чи ручкою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що не можна перевозити в багажнику автомобіля, інакше буде штраф до 510 грн. Також ми повідомляли, що для водіїв в Україні діятимуть оновлені правила проходження техогляду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.