Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дія анонсувала нову послугу, яка стосується армії – що вона передбачає

Керівник Міністерства цифрової трансформації розповів, чи з'являться у застосунку "Дія" повістки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Мінцифри розповіли, як зміниться "Дія" у 2023 році

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після цифровізації військового обліку військовозобов'язаним не планують відправляти повістки через застосунок "Дія". Над впровадженням військового квитка для українців призовного віку у Мінцифри теж не працюють.

Про це повідомив керівник Мінцифри Михайло Федоров.

За його словами, зараз Мінцифри та Міноборони обговорюють можливість створити цифрове посвідчення ветерана і можливість того, щоб ветерани могли отримувати певні послуги онлайн. Ще один проєкт, який стосується військової сфери — трансформація військово-лікарських комісій (ВЛК).

"Це комісії, через які проходять ветерани, які отримали поранення на полі бою. І зараз там є нелюдська бюрократія, так не можна ставитися до ветеранів. Тому ми допомагаємо цифровізувати цей напрямок, впровадити медичні електронні системи в госпіталях", — зазначив Михайло Федоров.

Нові правила військового обліку: що змінилося для призовників

Як відомо, 30 грудня 2022 року Кабмін затвердив нову Постанову щодо правил ведення військового обліку під час війни.

У нових правилах зазначається, що призовники повинні бути на військовому обліку із 16 років у рік досягнення ними 17-річного віку.

Важливим моментом у Постанові є обов’язок, покладений на роботодавців. Якщо українець є військовозобов'язаним, його можуть найняти на роботу лише за умови надання дійсного військового квитка.

Крім того, дипломатичні відомства зобов’язали вести військовий облік українців, які перебувають за кордоном, та сприяти їхньому поверненню на батьківщину під час мобілізаційних заходів.

Останні зміни в правилах мобілізації

Нещодавно український уряд дозволив бронювати від мобілізації частину працівників тільки тим підприємствам, організаціям та установам, які вважаються критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв. А саме:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.
  • Підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА "з урахуванням потреб громад".
  • Підприємство не має заборгованості з ЄСВ.
  • Розмір зарплати на підприємстві – не менше середньої по регіону.
  • Підприємство є резидентом "Дія.City". Це спеціальний правовий режим для IT-індустрії. Він почав діяти у лютому 2022-го.

Раніше ми пояснювали, хто отримуватиме повістки у 2023 році у рамках мобілізації. Також ми писали, яке максимальне покарання передбачається за неявку до військкомату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.