Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіїв у селах та райцентрах штрафують на великі суми: за що можуть покарати

Розповідаємо, за що водії в Україні можуть отримати великі штрафи та навіть втратити право на керування транспортним засобом

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водії можуть натрапити на значні штрафи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В умовах здорожчання пального деякі українці пересідають з автомобілів на мопеди, аби скоротити витрати на бензин або дизельне пальне. Зазвичай подібна тенденція спостерігається в селах та райцентрах, однак таке рішення може потягнути за собою нарахування великих штрафів.

Про це повідомляє автомобільний портал Avtosota.

Чому власники мопедів можуть отримати штрафи

Часто, змінюючи автомобіль на мопед, люди забувають змінити й категорію водійського посвідчення, а керування транспортним засобом без необхідного посвідчення може потягнути за собою правові наслідки, зокрема нарахування штрафу або конфіскацію ТЗ.

Нещодавно українець отримав штраф у розмірі 40 800 гривень та п’ятирічну заборону на керування транспортними засобами. Все через те, що водій керував мопедом без обов’язкового посвідчення водія категорії "А1".

Тобто, навіть якщо у водія є посвідчення категорії "B", "C" або "A", то керувати мопедом йому заборонено, адже для кожного транспортного засобу передбачена своя категорія посвідчення, про це йдеться навіть у ПДР. Якщо порушити дане правило, то водії можуть стикнутися з серйозними наслідками.

Яке покарання загрожує за порушення

Якщо керувати транспортним засобом без посвідчення водія необхідної категорії, водії можуть отримати значні штрафи та втратити право на керування ТЗ.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУпАП), водії, які керують мопедом без категорії "А1", можуть отримати штраф у розмірі 3 400 гривень.

Якщо буде зафіксовано повторне порушення протягом року, тоді розмір штрафу становитиме від 40 800 гривень з позбавленням права керування ТЗ строком від 5 до 7 років.

Які зміни чекають на українських водіїв

Нововведення торкнеться громадян, які планують отримати категорію "A1", "А" та "В1". Таким чином, практичний іспит на право керування транспортними засобами цих категорій відбуватиметься лише на майданчиках для навчання з початкового водіння.

При цьому посвідчення категорії "В" водії зможуть отримати після випробовування в умовах дорожнього руху на маршрутах, які визначить територіальний сервісний центр МВС.

Раніше ми розповідали, чому українці обурені процесом отримання водійських прав. Також ми писали, що заборонили водіям під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.