Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіїв у нетверезому стані можуть жорстоко покарати – що їм загрожує

За керування транспортним засобом у нетверезому стані водіїв чекає найсуворіше покарання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водіння напідпитку в Україні дуже суворо карається

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ретельно слідкують за поведінкою водіїв на дорозі та у разі порушення правил дорожнього руху штрафують власників авто. Проте найсуворіше покарання передбачено для водіїв, що керують транспортним засобом у нетверезому стані.

Про це йдеться у ст. 130 Кодексу України про адміністративні порушення "Керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння".

Який штраф доведеться заплатити за водіння напідпитку?

Якщо водія затримали в стані алкогольного сп’яніння, йому загрожує штраф у розмірі 17 000 гривень із позбавленням водійського посвідчення терміном на 1 рік. У разі повторного затримання водія за таке порушення, йому доведеться заплатити 34 000 гривень та позбутися посвідчення водія строком на 3 роки.

Якщо водія за керування авто у нетверезому стані затримали двічі протягом одного року, то йому загрошує штраф у розмірі 51 000 гривень із позбавленням водійського посвідчення на 10 років та конфіскацією авто.

Також, якщо власник транспортного засобу відмовляється від огляду на предмет алкогольного сп’яніння, йому можуть виписати штраф у розмірі 40 800 гривень.

За які порушення ПДР водіїв штрафують найчастіше?

  • Порушення швидкісного режима

А також не дотримання вимог дорожніх знаків та розміток, ігнорування надання переваги пішоходам на нерегульованому переході. За це у 2023 році передбачається штраф у розмірі 340 гривень.

  • Технічні несправності

Водії часто їздять на автівках, які заборонено експлуатувати. За це їх можуть оштрафувати на 340 гривень.

  • Тріщини на вітровому склі

Згідноз ч. 1 ст. 121 КУпАП, за керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими його експлуатація забороняється, передбачений штраф у розмірі 340 гривень. При повторному порушенні протягом року, окрім штрафу у розмірі 850-1 700 грн, також передбачене позбавлення права керування на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Раніше ми розповідали, що для водіїв в Україні діятимуть оновлені правила проходження техогляду. Також ми писали, чи можуть не оштрафувати за перетин подвійної суцільної.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.