Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи будуть рости у прогресії: за яке порушення ПДР хочуть посилити покарання

До Верховної Ради звернулися із закликом розв'язати проблему надмірної швидкості автомобілів на українських дорогах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Водіїв можуть жорсткіше карати за перевищення швидкості

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Представники Центру демократії та верховенства права закликали Верховну Раду якнайшвидше проголосувати за законопроєкт №6523 від 18 січня 2022 року. Він передбачає додаткові штрафи водіям за перевищення швидкості – градацію сум за кожні зайві 10 км/год.

Про це йдеться на офіційному сайті ЦЕДЕМ.

Як зауважили в Центрі, проблема недотримання правил дорожнього руху стоїть дуже гостро в Україні. Зокрема через перевищення водіями швидкості у 2022 році загинуло 1 633 людини, а 10 075 людей отримали травми різного ступеня тяжкості (дані Патрульної поліції). Причому 77% усіх випадків ДТП трапилися в населених пунктах.

"Зараз водії можуть безкарно їздити містом 70 км/год, навіть коли навколо житлові квартали. Тоді як у Євросоюзі максимальною дозволеною швидкістю є 50 км/год, а на місцевих вулицях 30 км/год", – зауважив експерт з безпеки дорожнього руху Віктор Загреба.

Наразі штраф за перевищення встановленої швидкості більш ніж на 20 км/год становить всього 340 грн, тоді як це може призвести до створення аварійної ситуації та смертельного результату. Тож у ЦЕДЕМ просять нардепів звернути увагу на законопроєкт №6523 і якнайшвидше його ухвалити.

У разі прийняття документа передбачаються такі зміни для українських водіїв:

  • градація адміністративних штрафів за перевищення швидкості за кожні 10 км/год, як у країнах Європейського Союзу;
  • зниження рівня перевищення швидкості, за який накладається штраф, з 20 км/год до 10 км/год.

Ще у 2022 році Верховна Рада прийняла документ за основу, але відтоді нічого не зрушилося. Проєкт закону досі не розглянули у другому читанні.

Популярне покарання для водіїв

Часто власники автомобілів порушують заборону перетину подвійної суцільної лінії. Наприклад, щоб скоротити шлях і швидше доїхати до місця призначення. Втім це може створити аварійну ситуацію, тому карається штрафами. Водночас є винятки, коли перетин не вважається порушенням, тож адміністративна відповідальність скасовується.

Загалом існують такі штрафи:

  • 340 грн – за порушення вимог розмітки;
  • 1 445 грн або позбавлення прав на термін від 6 місяців до року – за створення аварійної ситуації.

Покарання не застосовують до водіїв, які перетнули подвійну суцільну лінію через погану видимість розмітки, наприклад, якщо її присипало снігом. Також штраф не випишуть у разі уникнення аварійної ситуації завдяки перетину лінії. Порушити ПДР дозволяється медикам, рятувальникам і правоохоронцям під час виконання екстреного завдання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть змінити принцип складання іспиту в автошколах. Також ми повідомляли, що для водіїв в Україні знову готують зміни та розповідали, як незабаром можна буде реєструвати авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.