Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіїв можуть оштрафувати на 34 тис. грн: що категорично заборонено робити після ДТП

Керування автомобілем в нетверезому стані тягне з собою серйозне покарання, але вживання спиртних напоїв одразу після ДТП може ще більше погіршити ситуацію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За порушення певних пунктів ПДР водіїв можуть серйозно покарати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водії повинні бути дуже обачними на дорогах, адже за порушення Правил дорожнього руху вони можуть отримати штраф. Ба більше, в деяких випадках водії можуть понести покарання навіть не перебуваючи за кермом, зокрема це стосується випадків ДТП.

Про це повідомляє юридичний портал "Дорожній адвокат".

Згідно з Правилами дорожнього руху, є певні дії, які заборонено робити водіям у разі потрапляння в ДТП, адже коли представники поліції прибудуть на місце, вони розглядатимуть поведінку водіїв до та після аварії.

Йдеться про вживання спиртних напоїв одразу після ДТП, за таке порушення водій може навіть понести серйозніше покарання, ніж за керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння. Тому такі дії категорично заборонені.

Який штраф загрожує у такому випадку

Як пояснили юристи, якщо водій одразу після аварії вирішив вжити спиртний напій, то йому потрібно готуватися до отримання штрафу у розмірі 34 000 гривень та позбавлення водійського посвідчення на 3 роки. Таке покарання передбачено ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

В той час за керування автомобілем у нетверезому стані водіям загрожує штраф у розмірі 17 000 гривень та позбавлення водійського посвідчення на 1 рік.

Що потрібно робити водіям з 1 жовтня

В період з 1 жовтня по 1 травня всі водії повинні вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар поза межами населених пунктів. Це потрібно для того, аби запобігти можливим зіткненням та аварійним випадкам протягом осінньо-зимового періоду, тобто коли темна пора наступає значно раніше, і видимість на дорогах ускладнюється.

Якщо патрульна поліція зупинить автомобіль на якому не увімкнені денні ходові вогні або ближнє світло фар поза містами та селами, водію може загрожувати штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

За що водія можуть позбавити права керувати автомобілем

  • Відсутність при собі посвідчення водія.
  • Відсутність взагалі водійського посвідчення (наприклад, неповнолітні або ті, хто не вчився й не складав спеціальні іспити в МВС).
  • Якщо посвідчення водія є недійсним.
  • Якщо категорія транспортного засобу не відповідає категорії у посвідченні.
  • Якщо водія позбавлено права керувати транспортним засобом за рішенням суду.

Також у ПДР зазначено, що керувати автомобілем заборонено водіям у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, у хворобливому стані або стані стомлення.

Раніше ми розповідали, коли водіям варто "перевзувати" автомобіль. Також ми писали, яке покарання чекає на водіїв з підробленим посвідченням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.