Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпека понад усе – яке покарання чекає на водіїв з підробленим посвідченням

Яка відповідальність за підробку документу та як не стати жертвою шахраїв

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Щоб перевірити дійсність прав потрібно звернутися у сервісний центр МВС

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Одеській області водій звернувся до сервісного центру МВС з проханням обміняти своє водійське посвідчення, яке не було відображене в мобільному додатку "Дія". Проте адміністратори почали сумніватися в легальності цього документа через можливість його підробки. Під час перевірки виявилося, що це водійське посвідчення належало іншій особі.

Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС України.

Подібні випадки трапляються не рідко. У сервісному центрі МВС іноді надходять скарги від громадян, які стверджують, що їх водійські посвідчення не відображаються в додатку "Дія" після отримання. Після подальшої перевірки стає зрозуміло, що ці особи незаконно придбали свої водійські посвідчення через обхідні способи. Інколи водії навіть самі у цьому зізнаються.

Як працюють аферисти

Аферисти активно надають "допомогу" через соціальні мережі та обіцяють швидко вирішити питання, пов'язані з документами. Ці зловмисники використовують фішингові веб-сайти, що зовні нагадують офіційний сайт Головного сервісного центру МВС. Часто їх поширюють через рекламу у соціальних мережах.

Основною метою фішингових веб-сайтів є виманювання у довірливих або недбалих користувачів особистих даних, які потім можуть бути використані у незаконних цілях.

Важливо зазначити, що усі державні вебсайти завжди мають домен "gov.ua".

Де перевірити документ

Якщо у вас є сумніви щодо легітимності вашого документу, ви можете використовувати онлайн-сервіс перевірки посвідчення водія, який доступний на веб-сайті Головного Сервісного центру МВС.

Цей центр закликає утримуватися від придбання водійських посвідчень на сумнівних веб-ресурсах. Єдиний легальний шлях для отримання такого документа – це проходження навчання в акредитованій автошколі та успішне складання теоретичного та практичного іспиту в сервісному центрі МВС.

Покарання

Особам, які спробують незаконно отримати водійське посвідчення, загрожує відповідальність згідно з частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. За такий порушення передбачено покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років. Крім того, підроблений документ буде вилучений і знищений.

За які порушення водіїв позбавляють права керувати авто

У ПДР зазначено, що водія можуть покарати таким чином у разі:

  • відсутності при собі посвідчення водія;
  • відсутності взагалі водійського посвідчення (наприклад, неповнолітні або ті, хто не вчився й не складав спеціальні іспити в МВС);
  • якщо посвідчення водія є недійсним;
  • якщо категорія транспортного засобу не відповідає категорії у правах;
  • якщо водія позбавлено права керувати транспортним засобом за рішенням суду.

Кому ще заборонено керувати авто

Право на керування транспортним засобом не надається водіям, які перебувають у таких станах:

  • алкогольного чи наркотичного сп'яніння;
  • під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  • у хворобливому стані або стані стомлення.

За порушення цих правил передбачені штрафи, а у разі повторних порушень – ще більш суворі покарання, включаючи позбавлення права керування на деякий строк.

Раніше ми писали, за що водії можуть отримати 17 тисяч гривень штрафу. Також повідомляли, як прогріти своє авто менше ніж за одну хвилину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.