Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купити авто через "Дію" стане реально: коли це запровадять та як реалізують

Протягом наступних місяців для українців з’явиться чимало можливостей у сервісах купівлі та продажу машин

Фото: Automoto, Дія. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть купувати та реєструвати автомобілі через Дію

Фото: Automoto, Дія. Колаж: Pro Гроші

Придбати та зареєструвати транспортний засіб можна буде онлайн, використовуючи мобільний телефон і додаток "Дія". Подібне нововведення планують реалізувати вже у вересні 2023 року.

Про це розповів Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Він анонсував чимало можливостей в питанні купівлі-продажу автомобілів. Зокрема вже за чотири місяці українці зможуть прийти в салон і здійснити процес у смартфоні. Цифровий варіант процедури передбачає лише наявність двох людей – продавця і покупця, та смартфонів.

Обов’язкову технічну експертизу машини при купівлі ліквідують, щоб громадянам більше не доводилось довго стояти у чергах. Вона залишиться при першій реєстрації та по бажанню покупця, якщо він захоче перевірити технічний стан, здійснюючи угоду в салоні.

А ще раніше передбачається запровадження кількох новинок:

  • у червні – реєстрація транспортного засобу безпосередньо в салоні;
  • у серпні – бронювання та купівля номерних знаків онлайн, з можливістю одразу оплатити.

"Реєстрація авто автосалонами – вже в червні. Людина приходить в автосалон, купує автомобіль і отримує там техпаспорт і номерний знак. Тобто, в сервісний центр громадянину не потрібно буде приїжджати", – уточнив Ігор Клименко.

І додав, що будуть скасовані транзитні номери – пластикові знаки червоного кольору, що використовуються для тимчасових поїздок. Їх на рік видають приблизно півтора мільйона. Невдовзі отримати транзитний номер можна буде лише за бажанням громадянина, який захоче, наприклад, проїхати на автомобілі з Києва до Ужгорода, де має намір здійснити реєстрацію машини.

Нова заборона для власників авто

Відтепер автомобілісти не можуть замовляти номерні знаки з певною символікою. Йдеться про таку, що асоціюється з війною і вторгненням Росії в Україну. За інформацією Головного сервісного центру, під заборону потрапили літери Z та V. Заборона також торкнулася написів, зображень і символіки комуністичного тоталітарного режиму.

Плюс українські номерні знаки не можуть містити емблеми органів Росії та її збройних сил, зокрема сухопутних військ, повітряно-космічних сил, військово-морського флоту тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що водіїв в Україні хочуть карати суворіше та розповідав, які штрафи готують та за які порушення. Також ми повідомляли, які документи потрібні для виїзду за кордон на авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.