Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії матимуть серйозні проблеми: яка дія з авто може призвести до штрафів

Окрім штрафних санкцій водію може загрожувати затримання автомобіля та громадські роботи

Фото: УНІАН

Українці платитимуть штрафи, якщо не відвідають Сервісний центр МВС

Фото: УНІАН

Інколи виникає потреба здійснити косметичний ремонт транспортного засобу, тобто перефарбувати машину в інший колір. При цьому власник зобов’язаний здійснити процедуру перереєстрації авто, звернувшись у Сервісний центр МВС. Інакше загрожує немалий штраф та інші покарання.

Про цей йдеться в Кодексі України про адміністративні правопорушення.

У випадку аварійної ситуації, довгої експлуатації чи бажання оновити стиль автомобіля водій може змінити його основний колір. Це вимагає звернення до відповідного відомства, незалежно від місця проживання або реєстрації, з пакетом документів (згідно з постановою КМУ №1388):

  • паспортом громадянина України;
  • ідентифікаційним номером;
  • довіреністю на уповноважену особу (за потреби);
  • свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу.

Під час огляду зовнішнього вигляду машини співробітники Сервісного центру МВС повинні визначити новий колір. Що цікаво, всього записують один з 11 основних кольорів без урахування відтінків: чорний, синій, зелений, бежевий, червоний, фіолетовий, оранжевий, жовтий, білий, коричневий, сірий.

Тобто у разі суттєвої зміни саме відтінку перереєстрація не потрібна. Якщо нанесено кілька кольорів, основним вважають той, що займає понад 50% видимої частини кузова. Для вантажівок беруть до уваги саме кабіну.

Обтягування транспортного засобу ламінаційною або антигравійною прозорою плівкою не вимагає перереєстрації. Використання кольорової плівки може потребувати звернення, якщо колір чи відтінок матеріалу відрізняється від основного.

За порушення цих правил водіям загрожують покарання. Якщо патрульна поліція виявить відмінність у фактичному кольорі з тим, що вписаний у свідоцтво про реєстрацію, то штраф становитиме 850 грн з можливим затриманням авто.

Повторне порушення протягом року обійдеться власникові машини у вдвічі більшу суму – 1 700 грн. Також закон передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від 30 до 40 годин.

Обов’язковий техогляд до кінця року

Раніше ми розповідали, що власники деяких автівок повинні пройти технічний огляд найближчим часом, аби не натрапити на великі штрафи. Обов'язкова процедура поширюється на:

  • великі вантажівки, яким більше року – щорічно;
  • автобуси, які експлуатують понад 2 роки – кожні 6 місяців;
  • легкові автомобілі, яким більше 2 років, і які використовуються для служб таксі – щорічно;
  • спеціальні транспортні засоби – щорічно;
  • машини, якими переводять небезпечні, токсичні та легкозаймисті речовини – кожні 6 місяців.

Звісно, якщо транспортний засіб не застосовують у комерційній діяльності, то обов'язковий техогляд не потрібен. Що стосується покарання за прострочення, то водіям загрожують штрафи у розмірі до 17 000 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які нові правила запроваджують для українських водіїв. Також ми повідомляли, що процедура отримання прав змінюється і розповідали, що нового вигадали для майбутніх водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.