Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії будуть приємно здивовані: чи зміниться вартість бензину в Україні наступного тижня

Великі об'єми пального Україна отримала у грудні минулого року, адже тоді це було потрібно

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі на ринку досить багато пального

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

З 24 лютого ціни на пальне не раз дивували українців. У перші дні повномасштабного вторгнення Росії вартість бензину зростала щодня, а також був чималий його дефіцит на заправках. Однак на сьогодні ціни вже стали стабільними, а українці можуть навіть розраховувати на здешевіння пального.

Про це сайту Pro Гроші розповів директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Думаю, що великих змін чекати не варто. Зростати ціни на бензин точно не будуть, але я не виключаю, що вони можуть стати менше. Наприклад, усі попередні дні вартість бензину майже щодня знижувалася. Тому скоріше за все, що на наступному тижні ціни будуть стабільні, – говорить експерт.

Наразі на ринку досить багато пального. Великі постачання Україна отримала у грудні, адже тоді це було потрібно. Також чималий потік пального є у січні.

Це означає, що навіть якщо будуть якісь передумови для зростання, наприклад у вигляді подорожчання на світовому ринку, то наш ринок не зможе так швидко підняти ціни, адже ми зараз маємо багато запасів.

Українці навіть можуть розраховувати на те, що ціни стануть менші. Отже, цілком можливо, що в межах 2 гривень ціни на пальне можуть опуститися, – додав Сергій Куюн.

Скільки зараз коштує бензин на АЗС

Станом на четвер, 19 січня, середня вартість пальногов Україні за даними порталу Мінфін становить:

  • бензин А-95 преміум – 51,85 грн/л (+0,12);
  • бензин А-95 – 50,50 грн/л (-0,20);
  • бензин А-92 – 50,56 грн/л (-0,4).

На сьогодні із забезпеченням заправок всіма видами пального проблем в Україні немає. Знову ж таки, все через великі запаси, які ми отримали за останні місяці. На підконтрольній території можна купити будь-який бензин, а також дизель та автогаз.

Зовсім інша ситуація наразі в тимчасово окупованих населених пунктах, зокрема Луганської, Донецької та Херсонської областей. Там не завжди вдається знайти бензин А-95 преміум та А-92.

Суми зборів ростуть


Раніше сайт Pro Гроші писав про те, що в Україні зріс рівень прожиткового мінімуму. Для працездатних осіб він тепер становить 2 684 грн. Саме через цей фактор зросли виплати й збори, які прив'язані до цього показника. Зокрема, з 1 січня більшою стала вартість першої реєстрації легкових автомобілів.

Зверніть увагу, що сума для кожного випадку може відрізнятися, адже вона розраховується так:

  • якщо вартість автомобіля без урахування податку на додану вартість не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (442 860 грн) – сплачується 3%;
  • 4% – якщо вартість перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (понад 442 860 грн, але не перевищує або дорівнює 778 360 грн);
  • 5% – якщо перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (778 360 грн).

Раніше ми також розповідали про те, як змінились вподобання покупців авто під час блекаутів. Крім того, дізнавайтеся, що змінилося в Україні з 1 січня.

А детальніше про ціни на пальне читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.