Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин, дизель чи електрика: як змінились вподобання покупців авто під час блекаутів

Розповідаємо, чи змінився ринок продажу електромобілів після обстрілів енергетичної інфраструктури

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яким типам живлення віддають перевагу покупці нових авто

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через обстріл росіянами об'єктів критичної інфраструктури ситуація з електропостачанням стала критичною. Це повинно було б вплинути на ринок продажу автомобілів і на пріоритети у виборі типу живлення двигунів легкових авто.

Про те, як тривалі відключення світла вплинули на автомобільний ринок, розповіли в компанії автомобільної інтернет-торгівлі Auto.Ria.

В компанії зазначили, що певне просідання таки відбулося. Наприклад, продавцям вживаних авто протягом листопада вдалося знайти покупців на 69 тис. легкових машин — це на 273 машини менше, ніж у жовтні. Менше покупців втратили автодилери: попит на нові авто в листопаді склав 3 090 легківок, що на 50 машин менше, ніж у жовтні.

Кількість угод з електромобілями теж дещо зменшилась, але не суттєво. У листопаді продали 1 422 вживаних електромобілі, що на 9% менше проти жовтня. Тим часом нові електромобілі придбали 268 українців, що на 5% менше, ніж у жовтні.

Рейтинг популярності двигунів за типом пального в Україні

За підсумками продажів нових авто у листопаді 2022 року, найчастіше купували:

  • бензинові – 1 532 авто;
  • дизельні – 655 авто;
  • гібридні – 412 авто;
  • електричні – 268 авто;
  • двопаливні (з ГБО) – 23 авто.

У Auto.Ria зазначають, що навіть попри перші морози, наприкінці листопада частка нових дизельних авто у загальній кількості продажів збільшилася до 22,7% проти 19,2% у жовтні.

Тим часом продаж авто з бензиновими силовими агрегатами трохи скоротилася до 53% проти 57,2% у жовтні.

"Це може викликати подив, оскільки вартість дизельного пального на українських АЗК вища за цінники бензинів, що нівелює очікування власників від економії на пальному", – повідомили в компанії.

Подібні коливання можна пояснити певним дефіцитом наявних авто та структурою пропозиції.

Щодо машин з гібридними силовими установками, то попри зазвичай вищу ціну, авто такого типу у листопаді продали 412, у жовтні кількість продаж становила 397.

Можливо це невелика кількість, але загальна частка електрифікованих легковиків (гібридів та електромобілів разом) на ринку нової техніки в Україні сягнула майже 24%.

Отже, згідно зі статистикою, кожне четверте куплене нове авто в Україні має додаткову або повну електрифікацію силової установки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які зміни до правил дорожнього руху вніс Кабмін. Також ми розповідали, як можна замінити водійські права під час дії воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.