Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на пальне в Україні різко впали – скільки коштують бензин і дизель на АЗС

Як і прогнозувалося, вартість пального в Україні з 16 січня почала знижуватися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує пальне в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти, звертаючи увагу на зниження цін на нафтопродукти, прогнозували, що в період з 16 по 22 січня регіональні мережі АЗС почнуть поступово змінювати показники вартості. Власне, так і сталося.

Дані наводить моніторинговий портал Мінфін.

Станом на понеділок, 16 січня, всі види пального почали дешевшати. Найбільші зміни демонструє бензин А-95, дещо відстає в тенденції – А-95 преміум. Загалом середня вартість ресурсу в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 51,63 грн/л (-0,940%);
  • бензин А-95 – 50,86 грн/л (-1,128%);
  • бензин А-92 – 50,67 грн/л (-0,020%);
  • дизельне пальне – 54,45 грн/л (-0,784%);
  • автомобільний газ – 28,26 грн/л (-0,493%).

Із забезпеченням заправок всіма видами пального проблем в Україні немає. На підконтрольній території можна купити будь-який бензин, а також дизель та автогаз. В тимчасово окупованих населених пунктах, зокрема Луганської, Донецької та Херсонської областей, не завжди вдається знайти бензин А-95 преміум та А-92.

Проаналізувавши дані з порталу Мінфін, можна говорити про найдорожче та найдешевше пальне залежно від регіону. Наприклад, бензин А-92 по 52 грн за літр продають у Тернопільській та Чернігівській областях, а майже за 49 грн – у Запорізькій. Дизель за найнижчими цінами реалізують мережі АЗС у Волинській, Хмельницькій і Житомирській областях, водночас за 57 грн один літр можна придбати на Донеччині.

Від чого залежить падіння ціни

Спрогнозував зміни на ринку пального експерт Олександр Сіренко, який сайту Pro Гроші розповів, що з 16 по 22 січня можна чекати приємних новин відносно цін. Справа у нестабільній вартості нафти у світі: останнім часом її продають дешевше, що прямо відображається на гуртовому сегменті. Він, своєю чергою, впливає на зміни показників по регіонах.

"Є пряма залежність, наприклад, якщо нафта подорожчала на 2%, то бензини – на 1%, дизель – на 3%, там своя кон’юнктура, але тренд завжди синхронізований", – зауважив Сіренко.

Водночас експерт не може сказати, чи буде тренд довготривалим, адже на ринок нафти впливає чимало факторів, серед яких – російсько-українська війна. Будь-які зрушення можуть повернути "колесо фортуни" для водіїв у протилежний бік. Водночас можна не боятися дефіциту ресурсу на заправках, оскільки постачальники встигли підготувати запаси на випадок проблем з імпортом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що чекає на ринок пального найближчим часом. Також ми повідомляли, які документи треба мати для виїзду за кордон на авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.