Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з 1 січня відбудуться деякі зміни: що чекає на громадян

Розповідаємо, які зміни відбудуться в Україні вже незабаром та як це вплине на громадян

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 січня відбудуться деякі зміни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 січня 2023 року відбудуться деякі зміни у сфері економіки та податкової політики.

Сайт Pro Гроші розповідає, що чекає на українців вже незабаром.

Податки

В Україні з 1 січня для аграріїв почнуть діяти нові правила, зокрема, запровадження нового збору – мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) із земельної ділянки. Якщо сума всіх сплачених податків буде меншою від визначеного МПЗ, аграріям доведеться доплатити державі різницю.

Для фізичних осіб розмір мінімального податкового зобов'язання буде визначений податковою, повідомлення про необхідність доплати будуть надсилати аграріям. Щодо юридичних осіб, вони займатимуться цим самостійно.

При цьому є аграрії, які будуть звільнені від сплати МПЗ, а саме:

  • власники ділянок дачних та садівничих кооперативів, придбаних у власність або користування їх членами за наслідками приватизації;
  • землі запасу;
  • дільниці фізосіб на праві власності або користування в межах населених пунктів;
  • ділянки, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи на ЧАЕС.

Також з 1 січня зміняться річні ліміти для ФОПів. Вони розраховуватимуться виходячи із розмірів мінімалки:

  • перша група – 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат);
  • друга група – 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат);
  • третя група (3% та 5%) – 7 818 900 грн (1 167 мінімальних зарплат).

В Україні збільшать податки для обмінних пунктів, власники мають вносити сплату фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток. За кожну точку обміну в населеному пункті, де проживають більш як 50 тисяч осіб, власник має заплатити три мінімальні зарплати. В населеному пункті, де проживають менш як 50 тисяч осіб, заплатити потрібно одну мінімальну зарплату.

Що буде з пенсіями та зарплатами

Мінімальна зарплата з 1 січня залишатиметься на рівні грудня 2022 року, вона становитиме 6 700 грн на місяць. Розмір прожиткового мінімуму також не зміниться та залишатиметься на такому рівні:

  • для працездатних – 2 684 грн;
  • для дітей віком до шести років –2 272 грн;
  • для дітей 6-18 років – 2 833 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 2 093 грн.

Оформлення лікарняних

Так, з 1 січня 2023 року відбудуться деякі зміни в оформленні та розрахунку лікарняних. Пенсійний фонд України буде уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку.

Для розрахунку виплат страхувальник має подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами. З 1 січня 2023 року така заява подаватиметься не особисто, а через створений для цього інтерфейс в особистому кабінеті страхувальника на сайті електронних послуг ПФУ.

В особистому кабінеті будуть доступні такі функції:

  • можливість пошуку та перегляду заяв-розрахунків цього страхувальника згідно з визначеними ним критеріями (період реєстрації листків непрацездатності, тип заяви-розрахунку (за електронними листками непрацездатності);
  • формування (редагування) та відправлення заяви-розрахунку до ПФУ.

До заяви-розрахунку можна буде додавати коментарі, пояснення та, за необхідності, скановані копії документів, які можуть бути корисними при прийнятті рішення щодо фінансування.

Раніше ми розповідали про три головні нововведення у січні. Також ми писали, якими будуть тарифи на воду з 1 січня. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.