Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від подорожі з комфортом до поїздок в маршрутках: які помилки надовго зламають авто

Розповідаємо, яких правил обов'язково потрібно дотримуватися та що не варто робити з коробкою передач

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Коробка передач є одним із найуразливішим елементом у сучасних авто

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У багатьох сучасних автомобілях саме коробка передач вважається найуразливішим елементом. Та іноді й самі водії настільки неуважні до своєї автівки, що самі стають винуватцями проблем з агрегатом. При цьому коробка передач — один із найважливіших компонентів будь-якого автомобіля, несправність якого може дорого коштувати водіям.

Редакція сайту Pro Гроші розповість про найпоширеніші помилки водіїв, які призводять до серйозних проблем з коробкою передач.

Різкі ривки під час їзди

Такі дії можуть серйозно зашкодити автівці. До того ж саме автоматична трансмісія найгірше на це реагує. Зіпсуватися може й гідротрансформатор, а його заміна коштує дорого.

Швидка парковка

Активувати функцію Parking на автоматичній коробці можна тільки після повної зупинки автомобіля. Але багато водіїв починають смикати важіль ще до того, як машина зупиниться. Але якщо цим зловживати, то може пошкодитись "зуб", який тримає трансмісію у заблокованому стані.

Використання нейтральної передачі в заторах

Цієї помилки припускаються практично усі водії. Наприклад, вони часто використовують нейтральну передачу навіть тоді, коли можна обійтися без неї. Від таких дій зекономити пальне не вдасться, тільки швидше зносяться елементи коробки передач.

Неправильна парковка авто на спуску

Це може зашкодити не тільки коробці передач. Пам'ятайте, що авто не можна паркувати на нейтральній передачі навіть на не крутому спуску. Усе тому, що подібна практика швидко зношує вали коробки передач.

Буксирування

В автомобілях з автоматичною коробкою передач є більш делікатні елементи, ніж в автомобілях з "механікою". Тому будь-яка спроба буксирування або використання причепа може погано закінчитись для такого автомобіля.

Чи варто мити двигун

Так, адже завдяки цьому ви зможете уникнути поломок, які виникають через пил та бруд на двигуні. Двигун варто мити двічі на рік. Робити це можна самостійно або залучити для цього фахівців.

Найкраще це робити навесні або восени. Але пам'ятайте, що в несприятливих умовах неправильно вимитий двигун може зазнати впливу корозії.

Водіїв хочуть суворіше карати за порушення ПДР

Мова про українців, які ігнорують правила, перевозячи при цьому дітей. Автор відповідної ініціативи вважає, що за таку зухвалість водіїв потрібно штрафувати на 850 гривень.

А ще відправляти водіїв-порушників на громадські роботи, які триватимуть від 20 до 40 годин.

Скільки коштує техогляд у 2023 році

Яку суму заплатить водій — залежить від категорії транспортного засобу. Загалом техогляд авто коштує:

  • легкові авто – від 1 120 гривень;
  • автобуси, маса яких становить понад 5 тонн – від 1 340 гривень;
  • вантажні машини, масою понад 12 тонн – від 1 440 гривень;
  • причепи (найлегші моделі) – від 1 120 гривень;
  • причепи, масою понад 10 тонн – до 1 320 гривень.

До слова, у "Дії" є послуга, про яку знають мало водіїв. Також ми писали, чому дорожчає автогаз в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.