Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україну завозять пальне з Білорусі – як працює схема

Нагадаємо, що 10 травня Кабмін вніс зміни до постанови № 1147 "Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації"

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На український ринок потрапляє пальне від ворогів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринок пального неодноразово потрапляла сировина російського походження. Однак наразі в Україні можуть бути нафтопродукти з Білорусі, а саме з Мозирського нафтопереробного заводу (НПЗ).

Про це розповів аналітик профільного видання "Нафторинок" Олександр Сіренко, пише OBOZREVATEL.

"Чому в нас така увага тільки до нафтопродуктів російського походження, а білоруські – нормально? Якщо спитати, де дівається мозирський бензин, якого 1 мільйон тонн на рік в Україну раніше імпортували, то відповіді немає. Я припускаю, що в принципі нічого не змінилося, крім логістики", – сказав він.

Як діє схема ввезення пального із Білорусі?

Продукт можуть перевозити з НПЗ у Мозирі до Усть-Луги в Росії (порт), а далі підіймати на кораблі й розвозити по півночі Європи. Так, зокрема, ці обсяги потрапляють до України.

10 травня Кабмін вніс зміни до постанови № 1147 "Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації". Відтепер російське пальне, нафта й нафтопродукти не зможуть потрапити в Україну. Однак це стосується лише РФ, а от білоруських продуктів у списку немає.

Ринок уже довго очікував рішення уряду щодо запобігання постачанню в Україну скрапленого газу з Білорусі. Дослідження питання тривало з осені-2022.

"Ми побачили ще восени, коли перекос у ціні пішов на скраплений газ, і почали досліджувати те, звідки ж ці обсяги до нас пруть. Ми побачили, що машинами до нас великі обсяги возяться із тих точок, звідки приїжджають і російські", – розповідає експерт.

Що буде з цінами на пальне у 2023 році

Ми вже писали про те, що темпи подорожчання пального значно зменшилися на початку 2023 року (до 27,9% річних у березні). Це сталося під впливом:

  • падіння світових цін на нафту;

  • значних запасів, накопичених бізнесом та населенням;

  • зниження попиту в умовах зменшення дефіциту електроенергії та теплої погоди.

Українцям слід готуватися, що найближчим часом на ринку будуть чималі гойдалки. Наприклад, у квітні вартість пального дещо зросла, але в червні очікується зниження цін, а от у липні знову буде зростання.

Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Чому підвищення ПДВ на пальне лише погіршить ситуацію

Виходить, що у такому випадку ціни зростатимуть, а от бюджет не отримає запланованих коштів, адже на ринок можуть повернутися схеми з несплати ПДВ.

Більше про те, який вихід є із даної ситуації, ви можете дізнатися в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, які ціни на пальне були встановлені на заправках 11 травня. Також сайт Pro Гроші аналізував, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.